
„Aș spune că oamenii sunt oarecum îndreptățiți (n.r., să fie frustrați), pentru că s-a format o neîncredere cronică în clasa politică, o traumă colectivă”, afirmă specialistul. Din această stare de deziluzie generalizată derivă, potrivit lui, două reacții distincte: „un comportament mai impulsiv, îmbrăcat într-o răzbunare, în care românul cu un acces de furie votează altceva decât ce a fost, sau a doua variantă, într-un procent destul de mare, indiferența”.
Este o realitate care a devenit vizibilă în mod acut după eșecul alegerilor din anul trecut, când absenteismul și dezamăgirea generală au creat o prăpastie între electorat și instituțiile statului. „Cred că după alegerile ieșuate de anul trecut, numărul votanților va fi din ce în ce mai mic”, avertizează psihiatrul.
Totuși, într-o societate democratică, actul de a vota nu este doar un drept, ci și o formă de igienă psihologică. „Votul am putea noi, românii, să-l vedem ca pe o igienă mentală, așa cum ne facem igiena corporală pentru a preveni probleme de sănătate, tot așa este bine să ne menținem votul pentru a ne menține, automat, democrația”, explică psihiatrul Cozmin Mihai.
O notă aparte o oferă, de asemenea, felul în care cetățenii s-au raportat la dezbaterile electorale. „Am urmărit personal pe cât am putut dezbaterile candidaților și țin să vă menționez că mi-am format o a doua părere vizavi de aceștia, pentru că au fost destul de pertinente, au fost trecuți printr-un fel de probe”, susține psihiatrul, apreciind faptul că românii au avut ocazia de a analiza direct și nemijlocit discursurile și pozițiile celor care le cer votul.
În plus, într-o eră în care mediul online influențează profund opinia publică, Cozmin Mihai atrage atenția asupra nevoii urgente de echilibru digital: „Avem nevoie, cât se mai poate în ziua de astăzi, de un mediu online sănătos, cu o moderare echilibrată și o expunere la diversitate”. Fără aceste condiții, riscul polarizării și al manipulării crește exponențial, mai ales în preajma alegerilor.
În final, specialistul oferă o recomandare esențială pentru toți cei care se pregătesc să intre în cabina de vot: „Este bine să aleagă coerența și nu perfecțiunea, pentru că niciunul dintre noi nu este perfect”. Alegătorii sunt încurajați să renunțe la așteptările nerealiste și să evalueze candidații prin prisma consecvenței și asumării, nu a idealurilor imposibil de atins. „Chiar citeam niște comentarii destul de răutăcioase, ale unor membri din public. E bine să ne punem tot timpul în pielea personajului respectiv. Am putea noi să ne erijăm într-un Dumnezeu a tot ceea ce facem?”, întreabă retoric psihiatrul.
Ascultă mai multe aici: