€ 4.9756
|
$ 4.5791
|

Aspectul unghiilor îți spune cât vei trăi, potrivit cercetătorilor de la Harvard

unghii_40554600 Sursa foto: https://www.freepik.com/, @arso74

Conform cercetării, unghiile care cresc rapid sunt asociate cu o îmbătrânire mai lentă și o protecție mai mare împotriva deteriorării naturale. Potrivit lui David Sinclair, genetician la Universitatea Harvard, unghiile cresc mai repede la persoanele care îmbătrânesc mai încet și au șanse mai mari de a fi protejate împotriva degradării naturale. Creșterea mai lentă a unghiilor poate semnala o circulație sanguină mai puțin eficientă, iar hormonii și dieta pot influența acest proces, potrivit 20minutos.es

 

2. Sursa foto... (longevitate-varstnica_94528800.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik 

 

Ce trebuie să faci ca să trăiești mai mult

Alimentație echilibrată

Pentru a trăi mai mult, este esențial să îți alegi cu atenție alimentația. Alege alimente proaspete și neprocesate, care îți aduc toți nutrienții necesari. Include în dietă multe legume și fructe de sezon, care sunt bogate în vitamine și antioxidanți. Peștele gras este o sursă excelentă de acizi grași omega-3, care protejează sănătatea inimii, iar cerealele integrale sunt bogate în fibre și contribuie la o digestie bună. Limitează consumul de carne roșie și optează pentru proteine de calitate din surse vegetale sau animale (păsări, pește, ouă). Nu uita să consumi grăsimi sănătoase (ex. avocado, ulei de măsline) și să limitezi zahărul rafinat și alimentele procesate care conțin aditivi și conservanți.

Mișcare zilnică

Exercițiile fizice nu doar că îți mențin corpul în formă, dar sunt esențiale și pentru sănătatea mintală. Se recomandă cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată pe zi, dar, ideal, ar fi ca aceasta să includă atât exerciții cardiovasculare (mers, jogging, înot), cât și activități care dezvoltă forța musculară (ridicarea de greutăți, exerciții de rezistență cu greutatea corpului). De asemenea, este important să faci și exerciții pentru flexibilitate și echilibru (yoga, pilates), care previn accidentările și îmbunătățesc postura.

Somn bun

Somnul este unul dintre factorii cheie pentru longevitate. Pe lângă cantitatea de somn, este important și calitatea acestuia. Încearcă să îți faci un program de somn regulat și să creezi un mediu propice pentru relaxare (camera întunecată, temperatura potrivită, absența ecranelor). De asemenea, este esențial să reduci stresul înainte de culcare, printr-o activitate relaxantă, cum ar fi cititul.

Gestionarea stresului

Stresul cronic poate dăuna sănătății pe termen lung, afectând nu doar inima, dar și sistemul imunitar și sănătatea mintală. Este important să înveți să gestionezi stresul prin diverse tehnici de relaxare. Meditația, exercițiile de respirație sau petrecerea timpului în natură sunt metode eficiente de a reduce nivelul de stres. De asemenea, activitățile care îți aduc plăcere (cititul, artele, hobby-urile) pot contribui la un echilibru emoțional și mental. O minte calmă și un spirit pozitiv sunt esențiale pentru o viață lungă și sănătoasă.

Evitarea riscurilor majore

Anumite comportamente riscante pot scurta durata de viață. Renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool sunt primii pași importanți pentru a reduce riscurile pentru sănătate. De asemenea, evită comportamentele riscante, cum ar fi conducerea sub influența alcoolului sau nefolosirea centurii de siguranță. Menținerea unei greutăți sănătoase și prevenirea bolilor cronice prin analize regulate sunt esențiale pentru o viață lungă și sănătoasă.

Minte activă și scop în viață

Oamenii care își mențin mintea activă și învață lucruri noi au șanse mai mari să trăiască mai mult. Activitățile intelectuale ajută la prevenirea declinului cognitiv asociat cu vârsta. În plus, alegerea unui scop în viață îți poate oferi un sentiment de împlinire și motivație. Persoanele care au un sens al vieții și care se simt conectate la un scop mai mare tind să fie mai optimiste și mai rezistente la stres.

x close