€ 4.9756
|
$ 4.5791
|

Exclusiv Alegerile trec, deziluzia rămâne? Explicația psihiatrului Cozmin Mihai

alegeri-prezidentiale-2025-4-mai-vot-4_91564100 Sursa foto: Agerpres

„S-a produs o neîncredere cronică în clasa politică, am putea să o numim chiar traumă colectivă prin tot ce s-a întâmplat anul trecut și nu putem să neglijăm asta și să ștergem cu buretele ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat”, explică specialistul. Potrivit acestuia, „starea de deziluzie colectivă poate să conducă înspre două direcții: înspre o direcție impulsivă, marcată de răzbunare, prin care românul, într-un acces de furie, alege fix altceva, respectiv indiferența”.

Dacă până acum, votul din furie părea să domine, anul acesta Cozmin Mihai observă o schimbare de registru: „Tare cred că la votul de astăzi varianta numărul 2, indiferența, își va spune cuvântul”, afirmă el, subliniind că „sunt foarte multe persoane dezamăgite de tot ce s-a întâmplat anul trecut, pentru că a rămas totul în aer, încă mai sunt persoane care speră într-o revenire a votului de anul trecut, o revenire la forma inițială”.

Într-un astfel de context, rolul mass-mediei și al spațiului digital devine crucial. Informația corectă și diversitatea opiniilor pot contribui la diminuarea tensiunii și la formarea unor opinii solide. „Aș spune că avem nevoie de un spațiu online mai sănătos, cu moderare echilibrată și cu o expunere la diversitate”, susține psihiatrul.

Un aspect pozitiv remarcat în ultimele zile de campanie este impactul pe care l-au avut emisiunile electorale asupra alegătorilor. „Chiar emisiunile electorale din ultimele zile au avut un impact foarte bun pentru că alegătorii și-au putut forma o părere pertinentă vizavi de ce anume își doresc să voteze”, opinează acesta.

În fața unei oferte politice eterogene, specialistul recomandă românilor să caute mai degrabă coerență decât perfecțiune în candidatul pe care îl aleg. „Aș spune că românii ar trebui să nu urmărească perfecțiunea candidatului, ci mai ales coerența acestuia”, afirmă el, insistând că idealurile abstracte trebuie temperate de realitatea administrativă și politică.

 

Ascultă mai multe aici:

x close