
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena au fost aduse în țara noastră pentru prima oară, România fiind a doua țară ortodoxă unde acestea au ajuns.
De miercuri, 30 aprilie, şi până joi, 8 mai, Moaștele Sfintei Împărătese Elena se află la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, localitate în judeţul Teleorman, unde credincioșii pot merge să se închine.
Amintim că racla cu Sfintele Moaşte s-a aflat timp de câteva ore şi în Catedrala Patriarhală din București. Patriarhul Daniel a vorbit despre acest moment important.
"Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, România devine a doua ţară ortodoxă în care poposesc Sfintele Moaşte, ele fiind aduse la Mănăstirea Pantocrator din Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, pentru perioada 30 aprilie - 8 mai, unde se află şi un fragment din moaştele Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena. Este o mare bucurie pentru noi românii că în această zi, 30 aprilie, Sfintele Moaşte poposesc pentru câteva ore la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, ocrotită tocmai de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, oferindu-ne astfel prilejul de a ne închina cu evlavie şi de a primi binecuvântarea acestei mari sfinte întocmai cu apostolii", a spus Patriarhul Daniel.
"Prin exemplu său de credinţă, de evlavie şi vrednicie, pentru că a ajutat o mulţime de săraci, ea reprezintă pe conducătorii creştini, ctitori de biserici şi binefăcători ai poporului. Prin pelerinajul ei la Locurile Sfinte pentru descoperirea Sfintei Cruci, ea este primul pelerin creştin în Ţara Sfântă, care arată importanţa căutării şi venerării locurilor şi obiectelor sfinte din viaţa Domnului Hristos şi din Vieţile Sfinţilor. Prin aflarea Sfintei Cruci, Sfânta Elena ne-a oferit un simbol concret al biruinţei lui Hristos asupra păcatului şi asupra morţii, iar prin ctitorirea bisericilor la Locurile Sfinte ea a pus bazele unei tradiţii de pelerinaj care continuă până astăzi", a ma spus Patriarhul Daniel. Vezi detalii aici!