
Acordul, semnat miercuri la Washington, va oferi Statelor Unite acces preferențial la noi contracte privind mineralele din Ucraina și va finanța investițiile în reconstrucția Ucrainei, potrivit Reuters.
Potrivit publicației Kyiv Post, care citează surse diplomatice, administrația Trump a informat miercuri Congresul cu privire la intenția sa de a aproba exportul de produse legate de apărare către Ucraina, prin vânzări comerciale directe în valoare de 50 de milioane de dolari sau mai mult – primul pas de acest fel de la revenirea lui Trump la Casa Albă.
Reuters nu a putut confirma imediat această informație.
„Trump a frânt regimul de la Kiev până în punctul în care vor trebui să plătească pentru ajutorul american cu resurse minerale”, a scris Medvedev, fost președinte al Rusiei și actualmente vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, pe Telegram.
„Acum (ucrainenii) vor trebui să plătească pentru livrările militare cu bogățiile naționale ale unei țări aflate în dispariție”, a adăugat el.
Medvedev, care a fost președinte între 2008 și 2012, era cândva perceput ca un modernizator liberal pro-occidental, dar a devenit unul dintre cei mai vehemenți critici ai Occidentului de la începutul războiului Rusiei în Ucraina, în 2022.
Acordul privind mineralele a fost încheiat într-un moment în care SUA afirmă că este tot mai frustrată de eșecul Moscovei și Kievului de a începe negocieri de pace.
Moscova susține că este pregătită pentru discuții directe cu Ucraina și este deschisă unui acord de pace durabil, dar afirmă că problemele sunt atât de complexe încât procesul nu poate fi grăbit.
Kievul spune că susține o încetare imediată și necondiționată a focului pentru cel puțin 30 de zile. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că este de acord „în principiu”, dar că sunt multe aspecte care trebuie clarificate înainte ca acest lucru să se poată întâmpla.
Putin a anunțat un armistițiu de trei zile între 8-10 mai, perioadă în care Rusia va organiza ceremonii pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial.
Kremlinul a declarat că Rusia deține ea însăși bogății minerale uriașe și a sugerat posibile acorduri de cooperare cu SUA în Arctica și în alte regiuni. Nu a comentat încă acordul privind mineralele din Ucraina.
Serghei Markov, fost consilier al Kremlinului, a declarat că, în opinia sa, acordul dintre Washington și Kiev va face mai dificil pentru Rusia să își atingă obiectivele în Ucraina prin negocieri de pace, deoarece Trump a creat un mecanism pentru a „justifica” noi cheltuieli pentru război.
„Statele Unite încep să se vadă ca un fel de coproprietar al Ucrainei. Prin urmare, vor adopta o poziție pe care o consideră pro-ucraineană”, a prognozat Markov.
Pământurile rare sunt un grup de 17 metale utilizate pentru fabricarea de magneți care transformă energia în mișcare pentru vehicule electrice, telefoane mobile, sisteme de rachete și alte electronice, conform Reuters.
Serviciul Geologic al SUA consideră 50 de minerale ca fiind critice, printre care pământurile rare, nichelul și litiul.
Mineralele critice sunt esențiale pentru industrii precum apărarea, echipamentele de înaltă tehnologie, aerospațială și energia verde.
Ucraina are depozite ale 22 dintre cele 34 de minerale identificate ca fiind critice de Uniunea Europeană, potrivit datelor ucrainene. Acestea includ materiale industriale și de construcție, aliaje feroase, metale prețioase și neferoase și unele elemente de pământuri rare.
Potrivit Institutului de Geologie al Ucrainei, țara deține pământuri rare precum lantan și ceriu, folosite în televizoare și iluminat; neodim, folosit în turbine eoliene și baterii pentru vehicule electrice; și erbium și ytriu, cu aplicații de la energie nucleară la lasere. Cercetările finanțate de UE indică, de asemenea, că Ucraina are rezerve de scandiu. Datele detaliate sunt clasificate.
Forum Economic Mondial a declarat că Ucraina este, de asemenea, un potențial furnizor-cheie de litiu, beriliu, mangan, galiu, zirconiu, grafit, apatit, fluorit și nichel.
Serviciul Geologic de Stat a declarat că Ucraina are unele dintre cele mai mari rezerve confirmate de litiu din Europa, estimate la 500.000 de tone metrice – esențial pentru baterii, ceramică și sticlă.
Țara are rezerve de titan, situate în principal în regiunile de nord-vest și centru, în timp ce litiul se găsește în centru, est și sud-est.
Rezervele de grafit ale Ucrainei, un element cheie în bateriile pentru vehicule electrice și reactoare nucleare, reprezintă 20% din resursele globale. Zăcămintele se află în centru și vest.
Ucraina are, de asemenea, rezerve semnificative de cărbune, deși majoritatea se află acum sub controlul Rusiei în teritoriile ocupate.
Analiștii din industria minieră și economiștii spun că în prezent Ucraina nu are mine de pământuri rare operaționale comercial.
China este cel mai mare producător mondial de pământuri rare și de multe alte minerale critice.
Cele două țări au semnat acordul la Washington după luni de negocieri uneori tensionate, cu incertitudini persistente până în ultimul moment, existând informații despre un obstacol de ultimă oră.
Acordul stabilește un fond comun de investiții pentru reconstrucția Ucrainei, în contextul în care Trump încearcă să obțină o soluționare pașnică a războiului de trei ani al Rusiei în Ucraina.
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, și vicepremierul ucrainean Iulia Svyrydenko au fost fotografiați semnând acordul, imagine publicată pe X de către Trezorerie, care a declarat că înțelegerea "semnalează clar angajamentul administrației Trump față de o Ucraină liberă, suverană și prosperă."
Svyrydenko a scris pe X că acordul prevede ca Washingtonul să contribuie la fond. Ea a mai spus că acordul prevede și noi forme de asistență, de exemplu sisteme de apărare antiaeriană pentru Ucraina. SUA nu au comentat direct această sugestie.
Svyrydenko a spus că acordul permite Ucrainei să "determine ce și unde să exploateze" și că subsolul rămâne proprietate a Ucrainei.
Ea a mai menționat că Ucraina nu are obligații de plată față de Statele Unite în cadrul acordului, un punct cheie în negocierile prelungite dintre cele două țări. Acordul respectă și constituția Ucrainei și eforturile țării de aderare la Uniunea Europeană, a adăugat ea.
Proiectul nu oferă garanții concrete de securitate din partea SUA pentru Ucraina, unul dintre obiectivele inițiale.