€ 4.9756
|
$ 4.5791
|

Exclusiv Șerban Puiu: Diferența dintre București și Budapesta nu înseamnă că românii sunt inculți. Care este explicația / video

drapel-romania-steag_64697700 FREEPIK

Jurnalistul Val Vâlcu și Șerban Puiu, directorul Teatrului Elisabeta, au vorbit despre declinul cultural al Bucureștiului comparativ cu Budapesta, subliniind că, raportat la populație, Capitala României are de patru ori mai puține teatre. Șerban Puiu a explicat această diferență prin moștenirea istorică și culturală a Budapestei ca fostă capitală imperială, cu tradiție în teatru și operetă. Acesta a subliniat că problema nu e incultura românilor, ci lipsa unei mase critice pentru susținerea instituțiilor culturale.

„În București, raportat la populație, sunt de patru ori mai puține teatre decât în Budapesta”, a spus Val Vâlcu. 

„Aici e o discuție mai îndelungă. Atenție! Vorbești cu un patriot, deci nu fac apologia Budapestei sub nicio formă, dimpotrivă, îmi iubesc țara foarte mult, dar să nu uităm totuși că Budapesta a fost a doua capitală a unui imperiu și în Imperiul Austro-Ungar se punea mult accentul pe cultură. Gândește-te că ei sunt țara teatrului, dar sunt și țara operetei, deci ei au un nivel cultural, vrem nu vrem, ne place nu ne place, mult mai ridicat și mai au încă ecouri și parfum de capitală de imperiu”, a spus Șerban Puiu.

„Pe Bulevardul Elisabeta erau 3-4 cinematografe la rând, erau aliniate, acum sunt magazine de pantofi”, a spus Val Vâlcu.

„Ruine complet. Aici intrăm într-o altă discuție. Nu are nicio legătură cu teatrul și cu nivelul de cultură al populației, ci cu faptul că filmul este într-un fel de colaps pentru că au apărut mall-urile și acolo sunt comasate în fagure. (...)

În Ungaria e vorba de un nivel cultural... Asta nu înseamnă că românii sunt inculți. Nu putem crește masa asta critică”, a spus Șerban Puiu.

 

2. -imagine fara descriere- (serban-puiu_90728000.jpg)

 

Ungurii nu au luat-o de la zero

Șerban Puiu a explicat că influențele succesive ale marilor imperii și un comunism mai „răsărit” decât în est au contribuit la nivelul cultural mai ridicat din Ungaria.

„Cred că au profitat de clădiri construite în secolul XIX, nu au luat-o de la zero ungurii”, a spus Val Vâlcu. 

„Păi nu au luat-o de undeva, ei au fost într-o continuitate, nu au oprit undeva. Ei și în comunism erau ceva mai răsăriți decât cei din est. Cu cât te apropiai de est, cu atât.... știi foarte bine, nu se compara comunismul din RDG, din Ungaria, din Praga. Fostul imperiu austro-ungar și-a spus cuvântul și, până la urmă, până la Imperiul Austro-Ungar era imperiul Sfântul Imperiu Romano-German, deci au fost imperii și înainte de Imperiul Austro-Ungar”, a spus Șerban Puiu la DC News. 

 

Video:

x close