
Procesul electoral din România intră sub lupa comunității internaționale, în contextul organizării alegerilor prezidențiale din 2025. Conform unui comunicat transmis de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), nu mai puțin de 159 de observatori internaționali au fost acreditați pentru a monitoriza scrutinul, un număr semnificativ care reflectă interesul global pentru modul în care se desfășoară alegerile într-o țară membră a Uniunii Europene și partener strategic al NATO.
Observatorii internaționali acreditați de AEP provin dintr-un spectru larg de state și organizații, printre care Comisia Electorală Federală a Statelor Unite ale Americii, Oficiul Electoral de Stat al Estoniei, Comisia Electorală Centrală a Lituaniei, Comisia Electorală a Maltei, Institutul Electoral Național al Mexicului, precum și autoritățile similare din Republica Moldova, Bosnia și Herțegovina, Turcia, Filipine, Ungaria, Albania, Ucraina, Tunisia, Kazahstan și India.
La nivel instituțional, programul beneficiază și de participarea unor organizații internaționale importante, precum RECEF (Le Réseau des compétences électorales), A-WEB (Asociația Mondială a Organismelor Electorale) și Swiss Democracy Foundation.
De asemenea, conform comunicatului, „la Programul de observare participă reprezentanți ai misiunilor diplomatice la București ale Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Canadei, Franței, Norvegiei, Suediei, Ungariei, Turciei și Republicii Kazahstan”.
AEP mai informează că procesul electoral românesc din acest an va fi observat și de reprezentanți ai OSCE/ODIHR (Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului din cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa), ai Adunării Parlamentare a OSCE, precum și de jurnaliști străini acreditați.
Programul electoral de observare se desfășoară între 2 și 5 mai și vizează, potrivit AEP, „asigurarea transparenței activităților specifice desfășurării proceselor electorale și informarea corectă cu privire la respectarea standardelor europene și internaționale în materie electorală.”
Pe 3 mai, conducerea AEP – reprezentată de președintele Zsombor Vajda și vicepreședintele Cosmin-Gabriel Popp – a avut o întâlnire oficială cu observatorii acreditați. Potrivit sursei citate, la eveniment au participat și reprezentanții principalelor direcții din cadrul instituției, responsabile cu organizarea alegerilor.
În cadrul reuniunii, AEP a transmis că obiectivul principal al instituției este „organizarea alegerilor prezidențiale din acest an cu profesionalism, transparență și corectitudine”. Totodată, conducerea a subliniat că „alegerile libere și corecte sunt fundamentul unei democrații consolidate” și a reiterat angajamentul de a respecta standardele internaționale în toate etapele organizării scrutinului.
În plus, potrivit AEP, „instituțiile românești implicate în organizarea alegerilor au depus eforturi pentru a pune în aplicare noile prevederi legale privind buna desfășurare a campaniei electorale”, accentuând totodată și necesitatea de a răspunde eficient provocărilor generate de evoluțiile tehnologice recente, în special în mediul online.
Scopul principal al acestui demers internațional este, potrivit AEP, „asigurarea transparenței procesului electoral și validarea bunei funcționări a mecanismelor instituționale implicate în organizarea și desfășurarea alegerilor”. Totodată, vizita observatorilor „are rolul de a facilita schimburile de experiență și de a promova bunele practici în materie electorală dezvoltate de România.”
Programul de observare include sesiuni de informare privind cadrul legislativ național și modul concret de organizare a alegerilor, dar și discuții axate pe riscurile din mediul online și pe măsurile luate pentru securitatea informatică. Observatorii vor fi prezenți și în ziua alegerilor în secțiile de votare, pentru a urmări desfășurarea efectivă a procesului electoral.