
Comisarul pentru Protecția Datelor din Irlanda (DPC) a declarat că TikTok, aplicația deținută de compania chineză ByteDance, nu a reușit să demonstreze că datele personale ale utilizatorilor din Uniunea Europeană beneficiază de nivelul înalt de protecție prevăzut de legislația europeană. Potrivit acestuia, unele date ar fi accesate de la distanță de personal din China. Astfel, platforma nu a abordat riscurile legate de accesul autorităților chineze la aceste date în cadrul legislației de contraspionaj și a altor reglementări identificate de TikTok ca fiind semnificativ diferite de standardele europene, a precizat DPC într-o declarație.
TikTok a contestat ferm această concluzie, susținând că a utilizat cadrul juridic european, în special așa-numitele „clauze contractuale standard” pentru a acorda acces de la distanță strict controlat și limitat. Compania a anunțat că va depune apel împotriva deciziei.
De asemenea, TikTok a afirmat că hotărârea nu ia în considerare în totalitate măsurile de securitate a datelor implementate începând din 2023, care monitorizează în mod independent accesul de la distanță și asigură că datele utilizatorilor din UE sunt stocate în centre de date dedicate din Europa și Statele Unite. TikTok, care a înregistrat o creștere rapidă în rândul tinerilor din întreaga lume în ultimii ani și care numără 175 de milioane de utilizatori în Europa, a adăugat că nu a primit niciodată vreo cerere din partea autorităților chineze pentru datele utilizatorilor din UE și că nu a furnizat niciodată astfel de date.
„Această decizie riscă să creeze un precedent cu consecințe de amploare pentru companii și întregi industrii din Europa care operează la scară globală”, a declarat TikTok într-un comunicat oficial.
De asemenea, DPC a constatat că, deși TikTok a afirmat pe parcursul celor patru ani de anchetă că nu stochează datele utilizatorilor din UE pe servere din China, compania a dezvăluit luna trecută că a descoperit, în luna februarie, că o cantitate limitată de date a fost stocată în China și a fost ulterior ștearsă.
„DPC tratează aceste dezvoltări recente cu mare seriozitate. Vom analiza ce măsuri suplimentare de reglementare ar putea fi necesare”, a declarat Graham Doyle, comisar adjunct al DPC.
Aceasta este a doua oară când TikTok este sancționată de DPC. În 2023, compania a fost amendată cu 345 de milioane de euro pentru încălcarea legislației privind protecția datelor personale ale copiilor din UE.
Autoritatea irlandeză pentru protecția datelor, un organism de reglementare puternic, care are rolul de a supraveghea multe dintre cele mai mari companii tehnologice din lume datorită locației sediilor regionale în Irlanda, a aplicat sancțiuni și altor giganți tehnologici precum Microsoft, LinkedIn, X și Meta (fost Facebook) de la atribuirea prerogativelor de sancționare, în 2018.
Conform Regulamentului General privind Protecția Datelor al UE (GDPR), care se aplică și țărilor membre ale Zonei Economice Europene, cum ar fi Islanda, Liechtenstein și Norvegia, autoritatea principală de reglementare pentru fiecare companie poate impune amenzi de până la 4% din venitul global al acesteia.