€ 4.9756
|
$ 4.5791
|

Exclusiv ”Toată lumea are un preferat”/ ”Asta e cea mai mare speranță a mea”/ Vreau doar să fie un om decent”. VIDEO Ce spun tinerii înainte de alegerile de duminică

tanar-reportaj-alegeri_09888900

Echipa DCNewsTV a discutat cu tinerii din București pentru a le afla opiniile despre alegerile prezidențiale, cine este candidatul lor preferat și ce surse de informare folosesc pentru a se documenta.

Ce părere au tinerii despre alegerile prezidențiale din mai?

Un aspect comun al majorității răspunsurilor tinerilor din România cu privire la alegerile prezidențiale este lipsa încrederii în motivația anulării alegerilor din noiembrie 2024. Totodată, alți tineri intervievați de reporterii DCNewsTV și-au declarat dezamăgirea față de actualii candidați la cea mai înaltă funcție în stat.

„Alegerile din acest an sunt nu cele mai bune, în sensul în care candidații nu sunt deloc pe placul meu. O să facem ca de fiecare dată: o să alegem răul cel mai mic”, a spus un tânăr.

„Nu sunt de acord că s-a anulat turul al II-lea, este o situație nemaiîntâlnită care, cred, că va avea efecte în timp”, a spus o altă tânără.

„În momentul de față, alegerile sunt puse sub semnul întrebării, din cauza lipsei de corectitudine și de probe în anularea alegerilor, dar și din prisma candidaților care sunt vechi și reșapați”, a declarat un tânăr, ținându-și copilul de câteva luni în brațe.

„În orice caz, alegerile actuale sunt mai bune decât ca ultimul rând de alegeri”, este de părere un tânăr.

„Cred că sunt cele mai colorate alegeri pe care le-am avut până acum. Avem de la suveraniști până la progresiști, deci toată lumea are un preferat în momentul de față”, a spus o tânără.

„Sper ca, de data asta, alegerile să se întâmple. Asta e cea mai mare speranță a mea”, este opinia unui alt tânăr.

Așteptările tinerilor de la viitorul Președinte al României

Totodată, tinerii intervievați au transmis că au așteptări modeste de la viitorul președinte, exprimând dezamăgirea față de clasa politică și speranța ca liderul ales să fie mai implicat și mai apropiat de nevoile cetățenilor.

„Multe. Să fie mult mai implicat, să facă ceva pentru generația noastră, de tineri. Mulți pleacă în afara țării. E foarte greu să-ți faci un viitor, acum, în țară”, a spus o tânără.

„Sincer? Nu mai am așteptări. Vreau doar să fie un om decent față de predecesori și care să se aplece către populație și către problemele ei”, a răspuns un alt tânăr.

„Să schimbe sistemul e prea mult spus. Măcar să fie onest și să învețe de la restul de președinți pe care i-am avut”, a punctat un alt tânăr.

„Nu știu eu în pare parte cu taxele cum stă situația, dar aș vrea să ne ajute pe noi, studenții. Și pe pensionari, sigur, că și ei au nevoie de ajutor, dar să se gândească și la noi, tinerii, pentru că noi suntem viitorul acestei țări”, a spus un tânăr.

Pe cine pun ștampila pe buletinul de vot

Cei intervievați au declarat că își vor exercita dreptul de vot, unii dintre aceștia luând decizia de a nu-și exprima public preferințele. Cei care au ales să își exprime opțiunea de vot au menționat că îl susțin pe Nicușor Dan.

„Bineînțeles că voi merge la vot. E normal, indiferent de candidații pe care-i ai în față. Este un drept pentru care alții au murit la Revoluție”, a explicat un tânăr. „Nu am niciun preferat. Voi alege pe cineva, dar este o opțiune personală”, a continuat el.

„Fiecare cu alegerile lui! Am un favorit, dar n-o să zic”, a spus o altă tânără.

„Pentru competențele sale ca primar, aici. De asemenea, că este brașovean, ca mine”, a spus un tânăr.

„Tot pe Nicușor Dan și eu. Am văzut că a făcut mici schimbări prin București și sper să mai facă”, și-a explicat o tânără alegerea.

„Pe Nicușor Dan”, este preferința unui alt tânăr.

Din câte mi-au spus părinții mei, cred că voi vota cu Nicușor Dan, a spus un student.

Dezbaterile dintre candidați, sub „lupa” viitorilor adulți

O părere comună a celor intervievați se direcționează către dezbaterile organizate în cadrul săptămânii în curs: haosul și circul este caracterizarea folosită de tineri pentru aceste evenimente.

Un circ. Nu am urmărit integral, dar totul s-a terminat cu un circ. Acuze, aceleași lucruri pe care noi le știm. Nimic nou, concret, doar lucruri reîncălzite”, a descris un tânăr dezbaterile prezidențiale din cursul acestei săptămâni.

„A fost un haos, am văzut și gestul cu buchetul de flori (n.r. oferit de George Simion contracandidatei Elena Lasconi, înainte de a părăsi dezbaterea)”, a mai subliniat o tânără.

„Prima dezbatere nu mi-a plăcut deloc. Parcă toată lumea dădea în toată lumea. A doua, de la TVR, mult mai bună. Și mai bine recepționată de către public. Dar și producția e mult mai bună”, este de părere un alt tânăr.

„Din ce am văzut pe social media, TikTok, Instagram, mi se pare că sunt foarte multe informații eronate”, a spus un alt tânăr intervievat.

„S-a văzut că acei candidați, care intrau în panică, decât să aducă argumente, mai bine țipau peste contracandidați”, a punctat o tânără.

„Au fost un pic amuzante. A fost foarte multă vorbă, ca în piață, a mai spus un tânăr.

De unde se informează tinerii?

Întrebați care sunt sursele de informare pentru întregul proces electoral, tinerii au răspuns: „De pe TikTok, de la televizor, de pe Google”, „Multe surse: Youtube, podcasturi, Reddit, tot felul de site-uri, nu doar Tiktok”.

Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe 4 mai, în timp ce al doilea tur de scrutin este programat pe 18 mai.

Lista candidaților la alegerile prezidențiale și poziția pe buletinul de vot

• Poziția nr. 1 – George-Nicolae Simion – Alianța pentru Unirea Românilor

• Poziția nr. 2 – George-Crin-Laurențiu Antonescu – Alianța Electorală „România, Înainte”

• Poziția nr. 3 – Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvați România

• Poziția nr. 4 – Cristian-Vasile Terheș – Partidul Național Conservator Român

• Poziția nr. 5 – Marcela-Lavinia Șandru – Partidul Umanist Social Liberal

• Poziția nr. 6 – Victor-Viorel Ponta – candidat independent

• Poziția nr. 7 – Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie

• Poziția nr. 8 – Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale

• Poziția nr. 9 – John-Ion Banu-Muscel – candidat independent

• Poziția nr. 10 – Petru-Daniel Funeriu – candidat independent

• Poziția nr. 11 – Nicușor-Daniel Dan – candidat independent

Citește și: SONDAJ prezidențiale 2025: Candidatul de neclintit. Cine a crescut, cine a scăzut față de prima zi de campanie

 

x close