€ 4.9756
|
$ 4.5791
|

Ucraina și SUA au semnat acordul istoric privind mineralele. O problemă a apărut în ultima clipă / video

zelenski-trump-vatican_28883300 SURSA FOTO: REUTERS

Cele două țări au semnat acordul la Washington, după luni de negocieri uneori tensionate, incertitudinea persistând până în ultimul moment din cauza unei probleme apărute în ultima clipă, potrivit Reuters.

Problemele au apărut atunci viceprim-ministrul și ministrul Economiei Yulia Svyrydenko zbura la Washington, D.C. Echipa colegului ei american Scott Bessent i-a spus că „ar trebui să fie gata să semneze toate acordurile sau să se întoarcă acasă”. Cu alte cuvinte, SUA au dorit ca Ucraina să semneze atât un acord-cadru, cât și un document detaliat privind crearea unui fond care să permită finalizarea întregului acord cu combustibili fosili, potrivit unor surse ucrainene.

Ucrainenii au spus că cererea SUA este inexactă și că nu au putut semna ambele documente miercuri, deoarece acordul de fond trebuie ratificat de parlamentul țării înainte de a putea fi semnat, a notat FT.

Acordul stabilește un fond comun de investiții pentru reconstrucția Ucrainei, în timp ce Trump încearcă să asigure o soluție de pace în războiul de trei ani al Rusiei în Ucraina.

Acordul este esențial pentru eforturile Kievului de a restabili legăturile cu Trump și Casa Albă, care s-au deteriorat după ce acesta a preluat funcția în ianuarie. Oficialii ucraineni sperau că înțelegerea va asigura sprijinul continuu al SUA pentru apărarea Ucrainei împotriva Rusiei.

Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, și vicepremierul ucrainean Iulia Sviridenko au fost surprinși semnând acordul într-o fotografie postată pe platforma X de către Trezorerie, care a declarat că acordul „semnalează clar angajamentul administrației Trump față de o Ucraină liberă, suverană și prosperă.”

Sviridenko a scris pe X că acordul prevede contribuția Washingtonului la fond.

„Pe lângă contribuțiile financiare directe, acesta poate oferi și ASISTENȚĂ NOUĂ – de exemplu, sisteme de apărare antiaeriană pentru Ucraina,” a spus ea. Washingtonul nu a comentat direct această sugestie.

SUA a fost cel mai mare donator militar al Ucrainei de la invazia Rusiei din 2022, cu ajutor de peste 64 de miliarde de euro (72 de miliarde de dolari), potrivit Institutului Kiel din Germania.

Înainte de semnare, Trump a repetat că SUA ar trebui să obțină ceva în schimbul ajutorului oferit Kievului, motiv pentru care a insistat asupra unui acord privind zăcămintele de pământuri rare din Ucraina.

La anunțarea acordului, Trezoreria SUA a declarat că parteneriatul recunoaște „sprijinul financiar și material semnificativ oferit de poporul american pentru apărarea Ucrainei de la invazia la scară largă a Rusiei.”

Ucraina controlează decizia privind extinderile

 

Sviridenko a afirmat că acordul permite Ucrainei să „decidă ce și unde să extragă” și că subsolul rămâne în proprietatea Ucrainei.

Ucraina este bogată în resurse naturale, inclusiv metale rare, utilizate în electronice, vehicule electrice și aplicații militare. Extracția globală a acestor metale este dominată în prezent de China, aflată într-un război comercial cu SUA după majorările tarifare impuse de Trump.

Ucraina deține și rezerve mari de fier, uraniu și gaze naturale.

Sviridenko a precizat că Ucraina nu are obligații de plată către SUA în cadrul acordului, un punct cheie în negocierile îndelungate dintre cele două țări.

Ea a mai spus că acordul respectă constituția Ucrainei și campania acesteia de aderare la Uniunea Europeană – elemente-cheie în poziția de negociere a Ucrainei.

Acordul privind mineralele și eforturile de pace ale SUA au fost negociate separat, dar reflectă abordarea Washingtonului față de Ucraina și Rusia. Trump a schimbat politica SUA, adoptând o poziție mai blândă față de Rusia și dând uneori vina, în mod fals, pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru izbucnirea războiului.

Propunerile de pace ale SUA au inclus recunoașterea pretenției Rusiei asupra Crimeei, anexată în 2014, și posibil și asupra altor patru regiuni ucrainene. Zelenski a declarat că Kievul nu va accepta niciodată acest lucru, deoarece ar contraveni constituției Ucrainei.

„Important este că Acordul transmite un semnal partenerilor globali că o cooperare pe termen lung cu Ucraina – timp de decenii – nu doar că este posibilă, ci și de încredere,” a scris Sviridenko pe X.

Un proiect al acordului SUA-Ucraina, consultat de Reuters mai devreme miercuri, arată că Ucraina a obținut eliminarea oricărei obligații de a rambursa SUA pentru ajutorul militar acordat anterior – un punct față de care Kievul s-a opus ferm.

Proiectul nu oferă garanții concrete de securitate din partea SUA pentru Ucraina – unul dintre obiectivele inițiale ale Kievului.

Separat, Ucraina a discutat cu aliații europeni despre formarea unei forțe internaționale pentru a garanta securitatea Ucrainei în cazul în care se ajunge la un acord de pace cu Rusia.

x close