
Potrivit autorităților, totul a început în jurul orei 20:40, când un echipaj de poliție din cadrul Secției 1 Poliție Galați, aflat în misiune de supraveghere și control al traficului rutier, a observat un autoturism care a ignorat culoarea roșie a semaforului de la intersecția străzilor Nicolae Bălcescu și Eroilor. Șoferul, care venea din direcția centrului orașului, a pătruns în intersecție fără a opri, deși semaforul indica clar oprirea obligatorie. O asemenea abatere este considerată gravă în Codul Rutier, fiind sancționată nu doar cu amendă, ci și cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă determinată.
După ce a fost tras pe dreapta și i s-a solicitat să prezinte actele, bărbatului i s-a adus la cunoștință că va fi sancționat contravențional pentru nerespectarea regulilor de circulație și că permisul de conducere îi va fi suspendat pentru 30 de zile, conform prevederilor legale în vigoare. Încercând să evite consecințele faptei sale, șoferul a apelat la o metodă ilegală și riscantă: a plasat între actele autoturismului o bancnotă de 500 de lei, pe care a înmânat-o agenților cu scopul de a-i convinge să nu aplice sancțiunea.
Polițiștii au observat imediat gestul și au refuzat categoric tentativa de mituire. Mai mult decât atât, aceștia au sesizat Direcția Generală Anticorupție (DGA), care a preluat cazul și a deschis un dosar penal pentru dare de mită. Cercetările sunt în plină desfășurare, iar bărbatul riscă acum o pedeapsă mult mai severă decât o simplă suspendare de permis.
IPJ Galați a transmis public un avertisment clar, reamintind cetățenilor că oferirea de bani sau alte foloase necuvenite unui funcționar public, în scopul influențării deciziilor sau exercitării atribuțiilor de serviciu, reprezintă o infracțiune gravă, pedepsită de lege. Astfel de fapte nu doar că nu oferă o soluție de ieșire dintr-o situație incomodă, ci pot aduce consecințe penale serioase, inclusiv închisoarea. Tentativa de a mitui un polițist este considerată o sfidare directă a legii și a principiilor integrității în serviciul public.
DGA continuă să colaboreze cu structurile teritoriale ale Poliției Române pentru a preveni și combate faptele de corupție la toate nivelurile.
Bărbatul din București riscă acum nu doar suspendarea permisului de conducere, ci și o condamnare penală care i-ar putea afecta pe termen lung libertatea și reputația. În cazul în care instanța constată vinovăția sa pentru fapta de dare de mită, acesta ar putea primi o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 7 ani, conform Codului Penal, iar dacă va fi condamnat cu executare, va pierde inclusiv dreptul de a mai ocupa funcții sau de a profesa în domenii ce implică relații cu autoritățile publice.