
Candidata USR la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi, a publicat, astăzi, mai multe imagini, pe care le-ar fi primit de la un paparazzo, în care ar apărea Nicușor Dan, Victor Ponta și Florian Coldea.
”În spiritul adevărului, cred că avem cu toții nevoie de niște explicații pentru aceste fotografii” a scris Elena Lasconi, pe Facebook, în descrierea fotografiilor.
VEZI POZA AICI: Elena Lasconi publică imagini în care afirmă că sunt Nicușor Dan, Victor Ponta și Florian Coldea
”Vreau să jur, cu mâna pe Biblie, nu m-am întâlnit niciodată cu Nicușor Dan, în nicio ocazie privată, cu excepția dezbaterii de la TVR, de marți. Niciodată. Nu m-am văzut cu Florian Coldea nici în 2025, nici în 2024, nici în 2023. M-am văzut cu Florian Coldea, când eram prim-ministru, iar el era director-adjunct”. El a adăugat că ”Nu așa poate ajunge Crin Antonescu în turul doi, nu așa Elena Lasconi te răzbuni pe Nicușor Dan. Ți-ai închis telefonul, Elena Lasconi. Și tu ești credincioasă, Elena Lasconi. De ce comiți aceste ticăloșii? Ura ta față de Nicușor Dan este un păcat”, a afirmat Victor Ponta.
”Pozele pe care le-a postat Elena Lasconi sunt un fals grosolan. Această pretinsă întâlnire n-a avut loc niciodată” a reacționat Nicușor Dan, pe Facebook, în urma publicării fotografiilor. Totodată, primarul Capitalei a anunțat, într-o conferință de presă, că ”este disperare în sistem, din acest motiv apar aceste mizerii”.
În urmă cu o zi, Elena Lasconi a sugerat această întâlnire, întrebându-l pe Nicușor Dan: ”Aţi spus la un moment dat că v-aţi întâlnit cu Florian Coldea o singură dată la Ambasada Franţei. (…) V-aţi mai întâlnit cu el şi în ce context?”. Primarul general a negat.
Profesorul universitar Adrian Hatos, fost senator în Parlamentul României, a analizat într-o postare pe Facebook, autenticitatea fotografiilor apărute. Cu ajutorul unui soft specializat, bazat pe inteligență artificială — wasItAi — Hatos a demonstrat că imaginile respective au fost modificate. Programul indică, printr-o scală colorată, de la verde (pentru modificări minore) până la roșu (pentru intervenții grave), gradul de alterare digitală cu ajutorul AI. În cazul fotografiilor analizate, intensitatea roșie a arătat clar că imaginile au fost trucate într-un mod semnificativ.
Un alt semn de întrebare vine din partea fostului premier Victor Ponta, care a remarcat în cadrul unei intervenții la România TV că fotografiile în cauză nu conțin metadate. Aceste informații — precum data și ora realizării — sunt, în mod normal, salvate automat de orice dispozitiv foto modern și pot fi verificate cu ușurință. Lipsa lor sugerează o intervenție clară asupra fișierelor, prin ștergerea acestor date esențiale.
Explicații suplimentare au venit și din partea unui internaut, pe numele său Florin Paraschiv, care a analizat suprapunerea celor două imagini — una cu Ponta, cealaltă presupusă cu Nicușor Dan. El arată că fundalul este identic: nici o frunză, nici o creangă nu diferă, iar poziția camerei pare nemișcată. Potrivit acestuia, personajele din imagine au fost pur și simplu înlocuite — Ponta și mașina au fost eliminate, în locul lor fiind adăugat Nicușor Dan. Pentru a estompa urmele modificării, poza a fost convertită în alb-negru și ușor blurată.
Nu este pentru prima dată când Elena Lasconi este implicată în controverse legate de publicarea unor fotografii compromițătoare a căror autenticitate a fost contestată. În campania prezidențială din 2024, candidata USR a distribuit imagini care sugerau o întâlnire între Mircea Geoană și Tal Hanan. Geoană a negat vehement orice legătură cu Hanan, iar echipa sa de campanie a acuzat-o pe Lasconi de distribuirea unui „fake-news grosolan”.