
Un somn de proastă calitate și o recuperare insuficientă pot afecta negativ adaptările la antrenament, cresc riscul de accidentare și reduc performanțele sportive. În acest context, cercetătorii au analizat efectele unor alimente funcționale – adică acele alimente care, pe lângă valoarea nutritivă de bază, oferă beneficii suplimentare pentru sănătate. Kiwi, spre exemplu, conține melatonină, un hormon esențial în reglarea ritmului circadian, ceea ce îl face un candidat interesant pentru îmbunătățirea calității somnului. Studiul lor a fost publicat în revista Nutrients.
După o săptămână de evaluări inițiale, participanții la acest studiu – sportivi de performanță – au fost incluși într-un program de patru săptămâni. În această perioadă, li s-a cerut să consume în fiecare seară, cu aproximativ o oră înainte de culcare, câte două fructe de kiwi verzi (Actinidia deliciosa), de dimensiuni medii.
Sportivii au completat un set de chestionare la începutul și la finalul studiului, dar și un jurnal de somn zilnic, pe toată durata studiului.
Consumul zilnic de kiwi a avut un impact pozitiv asupra mai multor aspecte legate de somn și recuperare. Comparativ cu perioada de început, la finalul studiului s-au observat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește calitatea somnului.
În plus, a fost observată o reducere a nivelului general de stres și a stresului specific activităților sportive, indicând o mai bună balanță între stres și recuperare. Totodată, s-au înregistrat creșteri semnificative ale duratei totale de somn și ale eficienței somnului (procentul de timp petrecut dormind efectiv), precum și o reducere a numărului de treziri nocturne și a timpului petrecut treaz după adormire.