
Demersul a început în București, la începutul anului 2025, în ianuarie (vezi aici) și a continuat în aceste zile la Iași, cu nume sonore din medicina românească, pe care le regăsiți în lista de mai jos, unde redăm, încă o dată, manifestul integral.
Scopul demersului este crearea unei baze solide de fundamentare a îmbunătățirii politicilor actuale de sănătate publică, ce poate fi utilizată ca atare de factorii de decizie politică atunci când vor iniția schimbările necesare. Informațiile prezentate pot fi de asemenea teme de campanii de advocacy pentru modificări ale mai multor documente de politici publice (texte legislative, strategii, planuri de acțiune sau programe în domeniul sănătății).
Prin interviuri cu medici cu experiență vastă și organizarea unei serii de discuții cu stakeholderi din domeniul sănătății publice, am identificat principalele bariere și oportunități în demersul de schimbare a unor stiluri de viață dăunătoare sănătății și combaterea factorilor de risc asociați acestora. Propunerile de îmbunătățire a situației actuale, sub formă de acțiuni publice, au fost reunite în prezentul Manifest.
”În fața provocărilor tot mai mari pentru sănătatea publică pe care le ridică unele obiceiuri nesănătoase, de la consumul de substanțe care creează dependență, la obezitate, sedentarism și până la efectele stresului cotidian – este nevoie de acțiuni concrete, astfel încât, din 2025, să ne asumăm cu toții responsabilitatea pentru un viitor mai sănătos.
Propunem autorităților publice să dezvolte politici proactive care să prioritizeze prevenția și educația în sănătate; companiilor și ONG-urilor: să colaboreze pentru a promova un stil de viață sănătos și accesibil tuturor; fiecăruia dintre noi: să adoptăm un stil de viață care să ne ferească de îmbolnăviri evitabile. Este moștenirea pe care o lăsăm generațiilor viitoare: politici publice coerente care să creeze, să sprijine și să încurajeze un comportament adecvat pentru o viață sănătoasă!
Acest Manifest este un apel la solidaritate și responsabilitate, pentru a crește gradul de conștientizare publică referitor la importanța adoptării unui comportament de evitare a factorilor de risc pentru sănătate. Fiecare decizie, fiecare campanie de informare și fiecare acțiune preventivă contează”, arată introducerea a ceea ce DCMedical și ARGUMENT au numit ˝Manifest pentru sănătate publică!˝.
Pe măsura consultării tot mai multor factori de decizie, conținutul Manifestului va fi îmbunătățit cu noile idei colectate.
Sănătatea publică nu trebuie să rămână un concept abstract, ci trebuie să se transforme un angajament colectiv care îmbină știința, politicile și practicile pentru a proteja și îmbunătăți calitatea vieții individuale. Prevenirea bolilor, promovarea comportamentului pentru sănătate și crearea unui mediu mai sigur pentru generațiile viitoare sunt obiective fundamentale care cer eforturile concertate ale societății de la toate nivelurile – instituții publice și private, comunități și indivizi.
Sănătatea publică are impact direct asupra speranței de viață și a bunăstării generale, inclusiv asupra fericirii individuale. Fiecare inițiativă de prevenție, fie că este vorba despre campanii de informare, politici publice coerente sau investiții în educație, contribuie la reducerea costurilor în sistemul sanitar și la creșterea calității vieții pentru generațiile actuale și viitoare.
Redăm mai jos principalele puncte ale Manifestului, precum și lista stakeholderilor care își declară public susținerea față de demersul nostru.
˝Manifestul pentru sănătate˝ este un apel la solidaritate și responsabilitate. Fiecare decizie, fiecare campanie de informare și fiecare acțiune preventivă contează. Fie că ești medic, politician, profesor sau simplu cetățean, contribuția ta poate face diferența! Împreună, putem crea o Românie în care sănătatea publică nu este un lux, ci o realitate accesibilă tuturor!
Participanți și susținători ai ˝Manifestul pentru sănătate˝ :
1. Prof. univ. dr. Florin Buicu, expert sănătate publică
2. Monica Dan, psiholog, ARAS București
3. Dr. Irina Gaiu, vicepreședinte Societatea de Medicină Sportivă
4. Dr. Radu Bidiugan, director Institutul Național de Cercetare pentru Sport
5. Prof. univ. dr. Radu Țincu, șef catedră Toxicologie clinică, UMF București
6. Radu Leca, psiholog
7. Lector univ. dr. Mădălina Hideg, UBB Cluj, sociolog Institutul Argument
8. Dr. Nicolae Fotin, epidemiolog, fost președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR)
9. Lector univ. dr. Val Vâlcu, Univestitatea din București, jurnalist DC News
10. Prof. univ. dr. Elena Toader, profesor bioetică UMF Iași
11. Prof. univ. dr. Vasile Astătăstoae, expert Bioetică
12. Prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, disciplina Medicină internă și cardiologie, UMF Iași, membru al Academiei Române de Științe Medicale
13. Conf. Univ. dr. Cozmin Mihai, psihiatru, UMF Iași
14. Prof. univ. dr. Lucian Miron, oncolog, UMF Iași
16. Conf. univ. dr. Lidia Iuliana Arhire (Graur), disciplina Diabet, nutriție și boli metabolice, UMF Iași
17. Prof. univ. dr. Anca Trifan, disciplina Gastroenterologie, UMF Iași, membru al Academiei Române de Științe Medicale
18. Prof. univ. dr. Norina Forna, decan Facultatea de medicină dentară, UMF Iași, vicepeședinte Colegiul Medicilor Stomatologi din România
19. Prof. univ. dr. Maria Turliuc, psiholog, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași
20. Prof. univ. dr. Doina Azoicăi, coordonator departament Oncogenetică, UMF Iași, președinte Societatea Română de Epidemiologie
21. Dr. Vasile Cepoi, specialist nefrolog, fost șef al C.A.S. și D.S.P. Iași, fost ministru al sănătății