€ 4.9756
|
$ 4.5791
|

ad head

Coiful și brățările dacice nu au fost topite! Jaful tezaurului din Olanda ar fi fost făcut de interlopi români. Club moto scos în afara legii, implicat în atac

nou-suspect-coiful-de-aur-de-la-cotofenesti_13782400 Foto: Agerpres

O rețea infracțională cu legături în lumea interlopă românească și un club moto scos în afara legii din Olanda sunt principalii suspecți în cazul furtului tezaurului dacic de la Muzeul Drents. Anchetatorii...

ad after description

O rețea infracțională cu ramificații internaționale este suspectată de implicare în spectaculosul jaf al unor obiecte de patrimoniu românesc expuse în Olanda. Potrivit informațiilor publicate de RTL Nieuws, clubul moto Hardliners – fondat în 2019 într-un penitenciar olandez de către foști lideri ai Hells Angels – ar fi avut un rol-cheie în organizarea furtului din luna ianuarie de la Muzeul Drents.

Anchetatorii olandezi consideră că membrii Hardliners, organizație deja interzisă de autoritățile judiciare din Noord-Holland, ar fi fost responsabili cu recrutarea hoților implicați în operațiune. "Li s-a promis câte 15.000 euro de persoană", a dezvăluit una dintre sursele apropiate anchetei. Se pare că un suspect aflat deja în vizorul autorităților ar fi chiar membru al clubului.

"Indiciile arată că nu a fost topit coiful de aur"

Hardliners a fost scos în afara legii anul trecut, după ce instanța a constatat caracterul infracțional al activității acestuia, subliniind că „se promovează, se facilitează și se ordonă comiterea de infracțiuni”.

Lovitura de la muzeul olandez a vizat piese valoroase ale tezaurului dacic românesc: faimosul coif de aur de la Coțofenești și trei brățări antice din același metal prețios, toate împrumutate temporar de Muzeul Național de Istorie a României (MNIR). Furtul a fost executat în toiul nopții, cu ajutorul explozibililor, prin distrugerea vitrinelor de securitate.

O sursă din rândul anchetatorilor afirmă că obiectele nu ar fi fost distruse: „Indiciile arată că nu a fost topit coiful de aur. Probabil se află undeva, în apropiere de Heerhugowaard, înfășurat într-un prosop”.

Oficial, autoritățile olandeze refuză să furnizeze informații suplimentare, menționând complexitatea cazului. „E o chestiune extrem de sensibilă”, a explicat o sursă, adăugând că „Dacă se vorbește despre un ordin venit de la un român care ar fi ordonat asta, s-ar putea declanșa imediat un incident diplomatic.”

Investigația a fost extinsă și pe filiera lumii interlope românești, existând suspiciuni că furtul ar fi fost orchestrat la comanda unor rețele criminale din România.

Între timp, polițiști sub acoperire din Olanda s-au infiltrat printre traficanți, pretinzând că sunt colecționari dispuși să achiziționeze piesele furate. Au oferit aproape 500.000 de euro pentru a recupera coiful și brățările, iar în urma acestor acțiuni au obținut indicii care sugerează că obiectele încă există și nu au fost valorificate sau distruse.

Imediat după comiterea jafului, conducerea Muzeului Național de Istorie a fost zguduită de scandal: directorul instituției a fost demis pentru că a autorizat împrumutul unor artefacte de o asemenea valoare istorică și simbolică.

Descinderi în cazul furtului de tezaur dacic

Poliția olandeză a efectuat luna trecută o nouă percheziție într-un spațiu comercial din localitatea Heerhugowaard, în cadrul anchetei legate de furtul de tezaur național de la Muzeul Drents. Vizate au fost bunuri ce ar putea furniza indicii în localizarea obiectelor de patrimoniu sustrase, însă piesele de rezistență – celebrul Coif de la Coțofenești și brățările din aur – nu au fost găsite în incinta verificată.

În urma descinderii, autoritățile au confiscat mai multe suporturi de date digitale. Acestea urmează să fie analizate în detaliu de specialiști, în speranța obținerii unor informații esențiale pentru identificarea traseului obiectelor dispărute, potrivit sursei citate.

Percheziția nu a dus la reținerea vreunui nou suspect. Conform anchetatorilor, obiectivul acestor investigații este identificarea de probe sau indicii care să contribuie la recuperarea pieselor valoroase furate.

Până în prezent, cinci persoane au fost reținute în cadrul anchetei. Este vorba despre trei bărbați în vârstă de 26, 34 și 36 de ani, și o femeie de 40 de ani, toți domiciliați în Heerhugowaard. Femeia a fost eliberată în urmă cu aproximativ o lună, dar rămâne în continuare suspectă. Ulterior, anchetatorii au mai reținut un bărbat de 36 de ani, originar din Alkmaar. Citește toată știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

ad footer

x close