
ad head
Cerul planetei Marte va deveni verde în această săptămână. Află în articol de ce.
ad after description
Planeta Roșie ar putea oferi în această săptămână un spectacol spectaculos de aurore, după ce un nor masiv de particule încărcate a fost expulzat de pe suprafața Soarelui și se îndreaptă direct spre Marte, scrie Forbes.
Prognoza a fost anunțată de specialiști în activitatea solară, în aceeași săptămână în care roverul Perseverance al NASA a făcut istorie, detectând pentru prima dată aurore verzi vizibile pe Marte.
Pe 14 mai, o erupție solară de intensitate X2.7 – cea mai puternică din acest an – a fost înregistrată pe suprafața Soarelui. Erupțiile de tip X sunt cele mai intense, potrivit NASA. Această explozie a fost însoțită de o ejecție de masă coronală (CME), adică un nor de particule super-încărcate, care s-a desprins de pe Soare și călătorește cu mare viteză prin Sistemul Solar.
Conform Spaceweather.com, această ejecție este îndreptată spre Marte. Datele oferite de NASA arată că norul de particule va ajunge în atmosfera planetei pe 18 mai, putând genera un fenomen auroral la scară globală. Terra nu se află în zona de impact.
Previziunile privind aurorele intense vin în aceeași zi în care NASA a publicat imagini spectaculoase cu un fenomen similar observat pe Marte anul trecut. Pe 15 martie 2024, o altă erupție solară, însoțită de un CME, a generat aurore în întregul Sistem Solar, inclusiv pe Marte. Atunci, roverul Perseverance a reușit pentru prima dată să detecteze o auroră de pe suprafața altei planete.
„Această descoperire fascinantă deschide noi posibilități pentru studiul aurorelor și confirmă că viitorii astronauți ar putea observa aceste fenomene chiar de pe suprafața marțiană”, a declarat Elise Knutsen, cercetător postdoctoral la Universitatea din Oslo și autoarea principală a unui studiu publicat pe 15 mai în revista Science Advances.
Aurorele nu provin direct de la Soare, ci se formează prin interacțiunea particulelor solare cu câmpul magnetic al unei planete și cu atmosfera acesteia. Spre deosebire de Pământ, Marte are un câmp magnetic extrem de slab și o atmosferă subțire. Acest lucru face ca aurorele marțiene să fie diferite, fiind cauzate de așa-numitele „particule energetice solare” – particule extrem de rapide care fac întregul cer nocturn să strălucească.
Până acum, aurorele marțiene fuseseră detectate doar la lungimi de undă ultraviolet, de către sonde aflate pe orbită. Însă Perseverance a reușit să le observe cu ajutorul camerelor care captează lumina vizibilă. „Secretul a fost să alegem un CME potrivit, care să injecteze un număr mare de particule încărcate în atmosfera lui Marte. Când am văzut cât de puternică este ejecția, ne-am dat seama că ar putea genera o auroră suficient de strălucitoare pentru a fi detectată de instrumentele noastre”, a explicat Elise Knutsen, cercetător la Universitatea din Oslo, Norvegia.
Roverul a reușit să capteze imagini cu aurora verde folosind instrumentele SuperCam și Mastcam-Z, în urma unei prognoze precise care estima apariția fenomenului la trei zile după erupția solară. Aurorele au fost confirmate și de două sonde aflate pe orbită: MAVEN (NASA), care a observat pentru prima dată aurora marțiană în 2014, și Mars Express, aparținând Agenției Spațiale Europene.
Soarele se află în prezent în faza de vârf a ciclului solar de aproximativ 11 ani, perioadă în care activitatea sa magnetică este la cel mai înalt nivel. NASA și NOAA au anunțat oficial atingerea maximului solar în octombrie 2024, deși data exactă nu va fi cunoscută decât peste câțiva ani. Totuși, specialiștii avertizează că aniii următori pot aduce în continuare evenimente solare majore.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
ad footer