
ad head
Ministrul german de interne, Alexander Dobrindt, a declarat marţi că o decizie recentă a serviciului de informaţii interne de a clasifica partidul Alternativa pentru Germania (AfD) drept o organizaţie extremistă...
ad after description
Serviciul, denumit Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei (BfV), şi-a modificat clasificarea partidului anti-imigraţie AfD de la "caz suspect" de extremism la entitate "extremistă de dreapta confirmată" la începutul acestei luni, spunând că partidul "desconsideră demnitatea umană" şi ameninţă democraţia.
Cu toate acestea, agenţia a suspendat ulterior noua clasificare, care i-ar conferi puteri mai mari de supraveghere asupra partidului, în aşteptarea rezultatului unei acţiuni în justiţie intentate de AfD.
Indiferent de situaţie, noua evaluare a reînviat o dezbatere despre interzicerea partidului, o măsură care poate fi solicitată Curţii Constituţionale doar de către guvern sau de oricare dintre camerele parlamentului.
Dobrindt a declarat marţi că susţinătorii unei interziceri a partidului greşesc crezând că un raport al serviciilor de informaţii care a stat la baza noii evaluări a agenţiei conţine suficiente dovezi pentru a justifica o interzicere a formaţiunii politice.
Ministrul a declarat că raportul se ocupă în principal de întrebarea dacă AfD încalcă principiul demnităţii umane.
Cu toate acestea, el a susţinut că alte două aspecte intră în joc atunci când se ia în considerare interzicerea unui partid politic, şi anume dacă acesta reprezintă o ameninţare la adresa statului de drept şi a democraţiei.
Raportul, a spus Dobrindt, nu atinge acest aspect.
Pentru ca un partid politic să fie interzis în Germania, nu este suficient ca organizaţia să aibă pur şi simplu opinii anticonstituţionale. El trebuie, de asemenea, să le urmărească în mod activ şi trebuie cel puţin să pară posibil în opinia instanţei că partidul şi-ar putea atinge scopurile anticonstituţionale, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
ad footer