€ 4.9756
|
$ 4.5791
|

ad head

Atenționare de la BEC. Ce amendă riscă cei care fac poză sau filmează buletinul de vot

vot-votare-buletin-vot-sectie-votare_10817800 Foto: Agerpres

Biroul Electoral Central atrage atenţia că, în ziua votării, este interzisă transmiterea în mediul online de materiale tip text, foto ori video, care se pot constitui în îndemnuri directe ori indirecte de a vota...

ad after description

Vezi și - Alegeri prezidenţiale 2025, turul 2, 18 mai - Live text: Prezenţa ora 11.00: Votul în urban, dublu faţă de rural

''Întrucât în cursul zilei de 17 mai BEC a fost sesizat cu privire la acţiuni de continuare a propagandei electorale în mediul online şi a dispus, prin mai multe decizii, înlăturarea materialelor reclamate, aducem la cunoştinţă candidaţilor şi susţinătorilor acestora că şi în ziua votării, fiind încheiată campania electorală, este interzisă continuarea acţiunilor de propagandă electorală, constând inclusiv în transmiterea în mediul online de materiale tip text, foto ori video, care se pot constitui în îndemnuri directe ori indirecte de a vota ori de a nu vota un anumit candidat'', se arată într-un comunicat transmis duminică.

Valoarea amenzilor

 

Românii care fac poze la buletinul de vot, din cabină riscă amenzi de până la 1.000 lei. Potrivit art. 108 lit. o) din Legea nr. 115/2015, fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot în timpul exercitării dreptului de vot constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 600 la 1.000 lei. Astfel, Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat Hotărârea nr. 1984 din 04.06.2024, prin care obligă secțiile de vot să afișeze explicit interdicția de a fotografia ori filma buletinul de vot.

BEC, solicitare fermă



Astfel, BEC solicită ''ferm'' respectarea dispoziţiilor legale care circumscriu perioada de linişte electorală din ziua votării în vederea asigurării desfăşurării unui proces electoral în condiţii de transparenţă, egalitate şi legalitate.

Totodată, AEP a făcut apel la reprezentanţii mass-media - TV, radio, presă scrisă şi online - ca duminică să nu prezinte, înainte de încheierea votării pentru alegerea preşedintelui României, sondaje realizate la ieşirea de la urne.

AEP reaminteşte, într-un comunicat, că, potrivit dispoziţiilor art. 39 alin. (5) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, "în ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de încheierea votării".

De asemenea, potrivit prevederilor art. 55 lit. y) şi art. 56 alin. (1) şi alin. (2) lit. f) şi g) din aceeaşi lege, nerespectarea dispoziţiilor invocate anterior constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei, iar constatarea contravenţiei este de competenţa Consiliului Naţional al Audiovizualului, în cazul în care aceasta este comisă de radiodifuzori, respectiv de competenţa Autorităţii Electorale Permanente, în cazul în care este comisă de altcineva decât de radiodifuzori.

''Menţionăm că pot efectua sondaje la ieşirea de la urne doar institutele de sondare a opiniei publice sau societăţile comerciale ori organizaţiile neguvernamentale care au în obiectul de activitate realizarea de sondaje de opinie şi care sunt acreditate, în acest sens, prin decizie, de către Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025'', precizează sursa citată.

Trei case de sondare au fost acreditate să efectueze sondaje de opinie la ieşirea de la urne, la nivel naţional, la alegerile prezidenţiale de duminică.

Potrivit Biroului Electoral Central, vor efectua exit-poll-uri, la nivel naţional: Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE; Centrul de Sociologie Urbană şi Regională - CURS şi ARA Public Opinion, notează Agerpres.

Vezi și - Ediție specială DCNews - RomâniaTV, în ziua votului, LIVE, cu Simona Gheorghe și Bogdan Chirieac

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

ad footer

x close