
ad head
România își alege președintele pentru următorii cinci ani.
ad after description
Politologul Aurelian Giugăl a explicat, în cadrul emisiunii DC Votez, că, deși structura partidelor s-a schimbat în România, diferențele regionale persistă, iar pensionarii, cea mai numeroasă categorie electorală, reprezintă un factor decisiv cu interese diverse.
„S-a schimbat puțin (profilul alegătorilor români n.r.). În mare, dacă ne raportăm geografic, Transilvania versus Moldova sau Muntenia, Oltenia... diferențele rămân în continuare! Sigur, nu mai sunt partidele vechi, nu mai vedem PSD peste tot, dar vedem acest nou partid, vedem această diferențiere.
S-au schimbat structurile economice. Pensionarii reprezintă cea mai însemnată categorie electorală în momentul de față - 6 milioane de pensionari. Nu cred că există o categorie profesională mai numeroasă decât pensionarii. Și pensionarii au interese diferite și divergente, cumva”, a explicat politologul Aurelian Giugăl, la DC Votez.
Totodată, Aurelian Giugăl a mai subliniat lipsa unor analize microsociologice detaliate în România, care ar putea oferi o înțelegere mai profundă a comportamentului electoral pe regiuni și categorii socio-profesionale, dincolo de datele generale prezentate public în timpul campaniilor electorale sau a exit-pollurilor de la închiderea urnelor.
„României îi lipsesc acum - pentru că ne-a surprins pe toți ultima perioadă, ce s-a întâmplat în România - aceste microsociologii. Să vedem microprofile teritoriale, socio-demografice, să vedem exact mici studii de acest fel, focusate pe chestiuni micuțe.
Nu să surprindem în ansamblu toată România, ci să vedem o bucățică de Oltenie, o bucățică de Transilvanie, o bucățică de Muntenie. Și acolo, disecate, în toate categoriile socio-profesionale din interiorul acelui spațiu. Și așa am putea avea un tablou mai cuprinzător.
Sigur, sunt datele de sondaj, dar de cele mai multe ori ele nu sunt accesibile, noi citim doar ceea ce ni se prezintă. Ar fi interesant să avem și noi toate aceste date, să ne putem uita în detaliu, în amănunt, să vedem cum arată, într-adevăr, toate tipurile de variabile și de voturi”, a mai declarat Aurelian Giugăl.
În finala prezidențială s-au calificat candidatul AUR, George Simion, și candidatul independent, Nicușor Dan. Al doilea tur al alegerilor prezidențiale a început vineri, 16 mai, în diaspora, și continuă duminică, 18 mai, și în secțiile de vot din țară.
Citește și: Topul prezenței la vot până la prânz: Ce țări și județe conduc
Citește și: Vremea în ziua votului. Alina Șerban (ANM), precizări de ultimă oră pentru DC NEWS
Citește și: Alegeri prezidenţiale 2025, turul 2, 18 mai - Live text: S-a depăşit pragul de 6.000.000 de voturi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
ad footer