
ad head
Sociologul Mădălina Hideg, directoarea Institutului Argument, a vorbit despre prezența mai mare de la vot în turul 2 față de primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, explicând ce s-ar putea întâmpla...
ad after description
Vezi și - Alegeri prezidenţiale 2025, turul 2, 18 mai - Live text
Astăzi, se alege viitorul președinte al României pentru următorii 5 ani. Miza confruntării dintre candidații Nicușor Dan și George Simion este uriașă, iar acest lucru se vede prin prezența la vot, care la ora 12:00 era una record față de ce s-a întâmplat pe 4 mai, în primul tur.
Sociologul Mădălina Hideg a explicat, în cadrul emisiunii DC Votez, moderată de jurnalistul Val Vâlcu, de ce avem o prezență mai mare la vot în acest moment.
”Avem o prezență mult mai ridicată pentru ora 12:00 față de 4 mai 2025. În diaspora avem deja peste 900.000 de voturi adunate. În urmă cu 2 săptămâni erau undeva la 500.000 de voturi, dintre care 400.000 erau deja până în dimineața zilei de duminică. Acum se pare că oamenii au ieșit într-un număr mult mai mare la vot, în diaspora. Rămâne să vedem căruia dintre cei doi candidați le vor acorda încrederea.
Cu privire la prezența în țară, cifrele arată că avem cu 5% mai mulți oameni prezenți la vot decât în 4 mai. Comparativ, mediul urban și mediul rural, se pare că, din nou, locuitorii din municipii și orașe au ieșit într-un număr mai mare decât locuitorii de la sate. Să nu uităm că este ora 12, este momentul în care oamenii ies de la biserică. Pentru mediul rural acest lucru contează, pentru că avem un boost de prezență între ora 12 și 13:30, în mediul rural.
Din nou, putem să vedem că avem un număr mai mare de alegători din municipii și orașe, care au ieșit la vot, mai mult decât acum 2 săptămâni. Avem cu aproximativ 300.000 mai mulți. Trebuie să ținem cont că acum se poate vota oriunde, nu contează să fim la secția de vot unde suntem arondați, ceea ce înseamnă că și studenții, și cei care își au domiciliul în alte localități față de cel din buletin pot să fie prezenți la vot. Ne așteptăm la o creștere a prezenței la vot în mediul urban, în a doua parte a zilei, atunci când și tinerii, cei sub 35 de ani, vor ieși, probabil, la vot.
În ceea ce privește categoriile de vârstă, cei de peste 45 de ani au ieșit într-un număr mai mare la vot față de ceilalți. Cea mai slab reprezentată categorie este cea a tinerilor 18-24 de ani, dar aici, probabil, lucrurile se vor regla pe parcursul zilei, pe măsură ce studenții vor fi în cabinele de vot”, a spus sociologul Mădălina Hideg, la DC Votez.
Marea noutate de la turul 2 al alegerilor prezidențiale 2025, față de ceea ce s-a întâmplat acum 10-20 de ani este că cei doi contracandidați, Nicușor Dan și George Simion, au electorat în toate categoriile socio-profesionale sau de vârstă. Nefiind o polarizare a votanților ca în trecut, este aproape imposibil de prevăzut ce se va întâmpla până la închiderea urnelor, însă este un detaliu cheie care ar putea face diferența, a mai explicat Mădălina Hideg.
”Dacă în urmă cu 10-20 de ani, era un anumit pattern, respectiv dimineața votau cei care susțineau un candidat, iar seara era mai activ celălalt electorat, astăzi nu mai putem să ne uităm pe socio-demografice și să prezicem votul, să îl estimăm, pentru că între alegătorii celor doi candidați, grupele de vârstă sunt răspândite la fel. Nu există o polarizare, de genul tinerii să voteze cu un candidat, iar vârstnicii cu altul. Nu putem să facem estimări, ca acum 10 ani, de exemplu, cu valul de seară care venea și schimba ordinea”, a spus Val Vâlcu.
”Da, ambii candidați au reprezentanți din toate categoriile de vârstă, din toate categoriile socio-profesionale, atât din mediul urban, cât și din mediul rural. Acum este greu să ne dăm seama încotro se îndreaptă votul unor anumite categorii de populație. Cred că, în acest moment, contează cel mai mult, care dintre cei doi reușește să mobilizeze dintre cei nehotărâți. Probabil că ambii își vor păstra, în mare parte, voturile primite în primul tur, pentru că, până la urmă, nu au fost greșeli capitale între cele două tururi, ca să demobilizeze propriu electorat. Prin urmare, rămâne de văzut cât reușesc să ia dintre celelalte voturi exprimate în turul 1 pentru ceilalți candidați, undeva la 3 milioane și jumătate de voturi, respectiv câți oameni ies la vot dintre cei care nu au fost nici măcar în turul 1. Cu siguranță, o parte dintre cei care au votat în turul 1 vor sta acasă. Sunt, probabil, candidații cei mai fideli ai candidaților care nu s-au calificat pentru turul 2. Încă se joacă”, a mai spus Mădălina Hideg.
Vezi și - Topul prezenței la vot până la prânz: Ce țări și județe conduc
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
ad footer