€ 4.9756
|
$ 4.5791
|

ad head

BREAKING NEWS Țara în care se votează masiv în aceste momente. George Simion face acuzații la adresa Guvernului. Executivul de la Chișinău, MAE, STS și AEP, replici / update

george-simion_40155400 Inquam Photos / Malina Norocea

Se votează masiv în diaspora.

ad after description

UPDATE ORA 23:00. 28.203 de oameni au votat în Republica Moldova. În Italia au votat aproximativ 31.345. 31.120 de oameni au votat în Germania. 24.984 de oameni au votat și în Spania. Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord - 40.422, Franța - 10.426, Danemarca - 3.189, Belgia - 7.473. 223.726 de oameni au votat în total în diaspora.

UPDATE ORA 22:00. 28.203 de oameni au votat în Republica Moldova. În Italia au votat aproximativ 31.345. 31.120 de oameni au votat în Germania. 24.972 de oameni au votat și în Spania. Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord - 37.019. 219.212 de oameni au votat în total în diaspora.

UPDATE ORA 19:00. 25.112 de oameni au votat în Republica Moldova. În Italia au votat aproximativ 22.344. 22.322 de oameni au votat în Germania. 17.094 de oameni au votat și în Spania. Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord - 21.422. 157.113 de oameni au votat în total în diaspora.

UPDATE ORA 18:00. 22.241 de oameni au votat în Republica Moldova. În Italia au votat aproximativ 18.655. 17.451 de oameni au votat în Germania. 13.979 de oameni au votat și în Spania. Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord - 17.763. 130.857 de oameni au votat în total în diaspora.

UPDATE: Guvernul României, reacție de ultimă oră, după informaţiile potrivit cărora instituţii ale statului ar pregăti fraudarea alegerilor

UPDATE ORA 17:10: 20.422 de oameni au votat în Republica Moldova. În Italia au votat aproximativ 16.634. 14.888 de oameni au votat în Germania. 12.401 de oameni au votat și în Spania. Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord - 16.146. 117.008 de oameni au votat în total în diaspora.

UPDATE: Liderul deputaţilor AUR, Mihai Enache, a afirmat vineri, după o discuţie cu reprezentanţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), că are informaţii de la observatorii AUR din Republica Moldova că prezenţa la vot, "de trei ori mai mare", este "forţată masiv şi asumată de instituţiile oficiale ale statului moldovean", cu implicarea unor partide politice din România, cu susţinerea guvernului moldovean, transmite Agerpres.

"Am avut o primă întâlnire cu instituţiile implicate în procesul electoral, în alegerile ce se desfăşoară de astăzi până duminică, cu toate instituţiile responsabile de buna desfăşurare a alegerilor. Vrem să semnalizăm ceea ce se întâmplă în diaspora, în special în Republica Moldova, unde toate zvonurile şi toate informaţiile venite către noi în zilele trecute deja devin nişte realităţi. Prezenţa la vot, de trei ori mai mare, devine o prezenţă forţată masiv şi asumată de instituţiile oficiale ale statului moldovean, cu implicarea unor partide politice din România, cu susţinerea guvernului moldovean, susţinerea primarilor din partidul de guvernământ din Republica Moldova", a susţinut Enache.

UPDATE ORA 16:20. A fost depășit pragul de 100 de mii de votanți în diaspora. Potrivit datelor AEP, 100.858 de alegători români din diaspora s-au prezentat la vot până la această oră.

UPDATE ORA 16:00. 17.780 de oameni au votat în Republica Moldova. În Italia au votat aproximativ 13.656. 11.586 de oameni au votat în Germania. 10.458 de oameni au votat și în Spania. Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord - 13.584. 97.387 au votat în total în diaspora.

UPDATE ORA 15:00. 15.600 de oameni au votat în Republica Moldova. În Italia au votat aproximativ 11.000. 9200 de oameni au votat în Germania. 9.000 de oameni au votat și în Spania. Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord - 11.000. 81.147 au votat în total în diaspora.

 

După acuzațiile aduse de George Simion privind o presupusă fraudă electorală în Republica Moldova, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, a reacționat, afirmând că moldovenii cu cetățenie română sunt liberi să voteze conform convingerilor lor și a îndemnat politicienii să se abțină de la acuzații care compromit procesul electoral.

Simion a acuzat guvernul moldovean de furt electoral, susținând pe Facebook că autoritățile de la Chișinău ar încerca să manipuleze rezultatele votului.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a respins acuzațiile, subliniind că toate sistemele informatice utilizate în alegeri – verificarea dreptului de vot, monitorizarea prezenței la vot și centralizarea rezultatelor – sunt securizate și certificate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). STS a implementat măsuri proactive pentru a preveni riscurile cibernetice și a ancorat datele în rețeaua națională de blockchain pentru trasabilitate și integritate.

AEP a îndemnat cetățenii să se informeze doar din surse oficiale și să nu cadă pradă manipulărilor, subliniind că sistemele electorale funcționează conform standardelor europene și internaționale, iar datele privind prezența la vot și rezultatele vor fi disponibile în timp real pe platforma prezenta.roaep.ro.

Ministerul Afacerilor Externe constată vehicularea prin postări social media a unor afirmații false privind derularea alegerilor în străinătate. Acestea sunt menite să provoace neîncredere și ostilitate, în scopul influențării alegerilor.

„Astfel de mesaje cu informații și acuze false reprezintă încercări grave și flagrante de manipulare a alegătorilor și subminează caracterul liber și corect al alegerilor.

Cetățenii români din străinătate, inclusiv în Republica Moldova, votează în bune condiții în turul doi al alegerilor pentru desemnarea Președintelui României.

Nu au fost raportate probleme cu privire la modul de desfășurare a procesului de vot. MAE este în permanentă legătură cu misiunile diplomatice și oficiile consulare pentru a asigura sprijinul necesar bunei desfășurări a alegerilor în străinătate. MAE reamintește că partidele politice au desemnat, în secțiile de votare din străinătate, membri și/sau observatori.

MAE a propus AEP un număr de 965 de secții de vot, la care s-au prezentat la primul tur al alegerilor pentru desemnarea Președintelui României 973.129 cetățeni români.

Totodată, reamintim că lista cu adresele secțiilor de vot este disponibilă pe site-ul MAE (https://www.mae.ro/node/66216) și diseminată inclusiv prin multiple soluții digitale, unele dezvoltate de societatea civilă, accesibile publicului pentru a facilita informarea în timp real, iar misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României comunică aceste informații către cetățeni”, a transmis și MAE.

 

UPDATE ORA 14.00: 13.500 de persoane au votat în Republica Moldova, 9.000 în Italia, 7.288 în Germania, 7.500 în Spania, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord - 8.600.

În total, 70.697 au votat în toată diaspora.

 

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, a reacționat după acuzațiile aduse de George Simion.

 

„Moldovenii cu cetățenia română sunt oameni liberi. Au dreptul garantat să voteze conform propriilor convingeri.Ne bucurăm să vedem responsabilitatea civică de care dau dovadă și participarea activă la vot. Din respect față de alegători, îndemnăm toți actorii politici să se abțină de la acuzații, care doar vin să compromită acest exercițiu democratic. Îi încurajăm pe toți să iasă la vot și să-și facă vocea auzită. Fără frică”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă după acuzațiile aduse de George Simion.

 

Candidatul AUR acuzase de furt Guvernul de Chișinău.

 

„Gata cu “campania”, acum trebuie să oprim frauda imensă! Colegii mei sunt cu conducerea STS acum, în R.Moldova guvernul a început să fure! Nu îi lăsăm!”, a scris George Simion pe Facebook.

 

UPDATE: Sisteme IT&C sigure pentru alegerile din 18 mai

 

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a răspuns vineri printr-un comunicat la acuzațiile AUR privind o presupusă fraudă la alegeri.

STS își reafirmă angajamentul pentru organizarea proceselor electorale într-un climat de transparență. În lumina acestui angajament, STS a primit mai multe vizite din partea unor organizații interne și internaționale care au documentat activitățile de suport tehnic în contextul desfășurării alegerilor din data de 18 mai 2025.

 

Serviciul de Telecomunicații Speciale a implementat toate cerințele operaționale stabilite de către Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Central și Institutul Național de Statistică, în vederea utilizării sistemelor IT&C securizate pentru buna desfășurare a procesului electoral din data de 18 mai 2025. 

 

Sistemele și aplicațiile informatice destinate verificării dreptului de vot și prevenirii votului ilegal (ADV), monitorizării prezenței în secțiile de votare (SIMPV) și centralizării datelor din procesele-verbale (SICPV) au fost certificate de către Autoritatea Electorală Permanentă și îndeplinesc toate condițiile legislative, tehnice și operaționale.

 

Infrastructura de comunicații și tehnologia informației suport pentru alegeri este funcțională, iar echipele de specialiști ale STS au pus în aplicare măsuri proactive de prevenire și contracarare a eventualelor riscuri de securitate cibernetică. Echipamentele de tehnologia informației, de telecomunicații și de securitate cibernetică au fost configurate pentru a funcționa în parametri optimi.

 

Pentru a asigura trasabilitate și integritate, semnăturile datelor anonimizate sunt ancorate în rețeaua națională de blockchain, compusă din 9 noduri aflate în administrarea unor instituții naționale, altele decât STS, și integrată cu infrastructura europeană EBSI (European Blockchain Services Infrastructure) compusă din 40 de noduri distribuite la nivel european.

 

Și cu ocazia scrutinului organizat în data de 18 mai 2025, pe portalul de transparență https://prezenta.roaep.ro, toți cei interesați vor putea vedea în timp real datele privind prezența la vot, dar și rezultatele cumulate, imediat după închiderea secțiilor de votare și pe măsură ce sunt transmise și centralizate procesele-verbale din secțiile de votare sau din birourile electorale, a transmis STS.

 

UPDATE: Având în vedere informațiile lansate în spațiul public de către un partid politic cu privire la corectitudinea procesului electoral, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) îndeamnă alegătorii la calm și le recomandă să se informeze corect și din surse oficiale pentru a se proteja împotriva manipulărilor menite să submineze încrederea cetățenilor în instituțiile statului.

 

„Totodată, Autoritatea Electorală Permanentă precizează că arhitectura electorală instituțională asigură toate condițiile pentru funcționarea optimă a sistemelor și aplicațiilor informatice utilizate la turul al doilea al alegerilor pentru Președintele României din anul 2025.

 

Instituțiile implicate în organizarea procesului electoral din anul 2025 au luat toate măsurile pentru a asigura desfășurarea unor alegeri libere, corecte și transparente, în acord cu cele mai înalte standarde democratice europene și internaționale.

 

Încrederea românilor în procesul electoral depinde de desfășurarea acestuia în condiții de legalitate, egalitate și integritate, fără a îndemna la încălcarea legii ori la răspândirea de informații false sau eronate care pot influența opțiunile electorale sau care pot denatura rezultatele scrutinului.

 

Autoritatea Electorală Permanentă asigură alegătorii că toate cerințele operaționale stabilite de către AEP, Biroul Electoral Central și Institutul Național de Statistică au fost implementate de către Serviciul de Telecomunicații Speciale în vederea utilizării sistemelor IT&C securizate pentru buna desfășurare a procesului electoral din data de 18 mai 2025. 

 

Sistemele și aplicațiile informatice îndeplinesc toate condițiile legislative, tehnice și operaționale, iar echipele de specialiști au pus în aplicare măsuri proactive de prevenire și contracarare a eventualelor riscuri de securitate cibernetică.

 

Autoritatea Electorală Permanentă le reamintește competitorilor, susținătorilor acestora și alegătorilor că trebuie să respecte prevederile legale în vigoare și să contribuie la desfășurarea procesului electoral în condiții de corectitudine și integritate.

 

Datele privind prezența la vot pot fi vizualizate în timp real pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente - https://prezenta.roaep.ro, pentru fiecare secție de votare în parte. Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secțiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeași pagină, imediat după încheierea și transmiterea digitală a acestora.

 

Mai multe detalii despre exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Președintele României din anul 2025 se regăsesc pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente, www.roaep.ro, și a Biroului Electoral Central, https://prezidentiale2025.bec.ro/”.

 

-----

 

Știrea inițială:

 

Conform AEP, de la deschiderea urnelor, și anume de joi seara, ora 22:00 ora României, și până vineri dimineața la ora 13:00, s-au prezentat la urne 49.559 de cetățeni români.

De asemenea, 3.139 alegători au votat prin corespondență, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind în prezent de 52.698.

 

În Republica Moldova s-a votat cel mai mult



Cei mai mulți alegători români au votat în Republica Moldova - 11.324, Italia - 7.148, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord - 6.162, Spania - 5.687, Germania - 5.597.

Datele sunt prezentate în timp real pe site-ul prezenta.roaep.ro.

Votul în diaspora la alegerile prezidențiale se desfășoară pe parcursul a trei zile, de vineri până duminică:


* vineri, 16 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale);


* sâmbătă, 17 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale);


* duminică, 18 mai, între 7:00 (ora locală) și 21:00 (ora României).

În cele 965 de secții de votare din diaspora organizate pentru alegerile prezidențiale din acest an pot vota cetățenii români care se află în străinătate în ziua scrutinului, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reședința în afara țării.

 

George Simion acuză de furt Guvernul de la Chișinău.

 

„Gata cu “campania”, acum trebuie să oprim frauda imensă! Colegii mei sunt cu conducerea STS acum, în R.Moldova guvernul a început să fure! Nu îi lăsăm!”, a scris George Simion pe Facebook.

 

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis, marți, un mesaj prin care îi îndeamnă pe moldovenii care au și cetățenie română să iasă la vot.

 

Lidera de la Chișinău a atras atenția că, în ciuda sondajelor care au precedat turul doi al alegerilor de peste Prut, în 2020, prezența la vot a fost puternică și Moldova a ales calea pro-UE.

 

„ A fost o puternică emoție națională și personală. Ne-am mobilizat cu toții, cu mic și mare, acasă și în diaspora. Nimeni nu credea că oamenii vor veni la vot în număr atât de mare. Mai multe sondaje ziceau că oponentul meu, un personaj controlat de Kremlin, va câștiga alegerile. Nimeni nu credea că vom reuși să ridicăm un val pentru Moldova onestă, liberă, curajoasă. Dar am reușit. Ne-am dorit să ne apropiem de UE, acolo unde e deja România și am făcut pași hotărâți pe această cale. Ne-am dorit să ne rupem de șantajul rusesc și am reușit asta inclusiv cu ajutorul României. Ne dorim să trăim mai bine, să avem drumuri, salarii și pensii ca în România și muncim pentru asta. Atâtea am învățat de la România”.

 

Maia Sandu a făcut un apel la moldovenii care au și cetățenie română să iasă la vot.

 

„România are nevoie de noi și Europa are nevoie de noi. Noi, moldovenii, știm cât valorează libertatea, siguranța, dorința de a face parte din familia europeană. Iar aceia dintre noi, care sunt și cetățeni români, pot vota în acest sfârșit de săptămână pentru a proteja ceea ce a câștigat deja România, dar care e amenințat acum. Succes, Nicușor Dan! Îți admir decența, rezistența, respectul pentru adevăr. Nu e ușor în vremuri populiste, dar e cu atât mai important să facem ce trebuie pentru România și pentru Republica Moldova. Succes România, sora noastră bună! Contăm pe tine în Europa și tu contează pe noi!”, a spus președinta Republicii Moldova.

 

Ce s-a întâmplat în turul întâi

 

În primul tur, candidatul independent Nicușor Dan a luat peste 52,63% din voturi în Republica Moldova, potrivit rezultatelor finale prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Pentru candidatul independent Nicușor Dan și-au exprimat opțiunea 47.630 de persoane, ceea ce reprezintă 52,63% din sufragii. Pe locul doi se afla candidatul coaliției de guvernare, Crin Antonescu, votat de peste 19.630 de români basarabeni, adică 21,69% din voturi. Cei doi au fost urmați de candidatul AUR, George Simion, care a obținut peste 11.282 de voturi, adică 12,47% din sufragii.

 

 

VEZI ȘI: Alegeri prezidențiale 2025. Ce riscă românii dacă fotografiază buletinul de vot

 

Chiar dacă poate părea un gest inofensiv sau o formă de exprimare a entuziasmului civic, fotografierea ori filmarea buletinului de vot în cabina de vot constituie o încălcare a legislației electorale. În acest caz, românii riscă amenzi de până la 1.000 lei. În plus, în anumite situații se poate aplica pedeapsa cu închisoare, avertizează avocații societății Buju Stanciu și Asociații.

Potrivit art. 108 lit. o) din Legea nr. 115/2015, fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot în timpul exercitării dreptului de vot constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 600 la 1.000 lei. În acest sens, Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat Hotărârea nr. 1984 din 04.06.2024, prin care obligă secțiile de vot să afișeze explicit interdicția de a fotografia sau filma buletinul de vot.

“Cu titlu de exemplu, menționăm că utilizarea telefonului mobil în cabina de vot pentru fotografierea buletinului de vot nu este deloc o situație rară, iar în cele mai multe cazuri, alegătorii au fost sancționați contravențional. În acest sens, amintim că la alegerile din vara anului trecut, numeroase persoane au fost amendate pentru astfel de fapte, iar chiar dacă au contestat sancțiunile în instanță, șansele de succes au fost reduse”, explică Alexandru Alexandrescu, avocat în cadrul societății de avocatură Buju, Stanciu și Asociații.

Un caz concret a fost anul trecut, la alegerile locale, când un alegător care a folosit telefonul mobil în care cabina de vot a fost amendat.

Într-o hotărâre pronunțată de Judecătoria Râmnicu Vâlcea, instanța a respins plângerea contravențională formulată de un alegător sancționat cu amendă de 600 lei pentru folosirea telefonului mobil în cabina de vot, în ziua alegerilor locale din 9 iunie 2024. Deși petentul a susținut că fapta nu ar fi existat și că draperia cabinei de vot asigură confidențialitatea, instanța a reținut că președinta secției de votare l-a avertizat de mai multe ori asupra comportamentului neconform, observând activarea camerei foto. În urma sesizării către jandarmi, aceștia au constatat folosirea efectivă a telefonului pentru fotografierea buletinului de vot, fapt sancționat expres de art. 108 lit. o) din Legea nr. 115/2015. Instanța a apreciat sancțiunea ca fiind legală și proporțională, subliniind că respectarea secretului votului este esențială pentru asigurarea integrității procesului electoral.

 

De ce alegătorii își fotografiază buletinul de vot

În era digitală, mulți alegători simt nevoia să-și exprime entuziasmul civic prin intermediul rețelelor sociale. Fotografierea buletinului de vot și postarea imaginii pe platforme online devin gesturi simbolice, menite să demonstreze implicarea în procesul democratic și să încurajeze participarea altora. Acest comportament reflectă dorința de a transforma un act privat într-o declarație publică de responsabilitate civică.​

Totuși, această tendință ridică întrebări privind echilibrul dintre libertatea de exprimare și necesitatea de a proteja integritatea procesului electoral. În multe jurisdicții, inclusiv în România, legislația interzice explicit fotografierea buletinului de vot pentru a preveni posibilele forme de influențare sau cumpărare a voturilor.

În ce situații se aplică pedeapsa cu închisoarea

Mai mult, legea penală poate avea relevanță în cazuri mai grave. Conform Codului Penal român, art. 385, împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

“De asemenea, conform art. 386 din Codul Penal, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase pentru a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se sancționează tot cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.

Este important de menționat că inclusiv solicitarea unei fotografii cu buletinul de vot din partea membrilor familiei, pentru a verifica sau dovedi opțiunea exprimată, poate fi interpretată drept o formă de presiune sau constrângere și poate avea implicații juridice serioase”, explică avocatul Alexandru Alexandrescu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

ad footer

x close