
Biroul Electoral Central a respins, vineri, plângerea formulată de candidatul independent la prezidenţiale, Nicuşor Dan, care reclama faptul că pe Facebook, Instagram şi TikTok au fost publicate materiale „cu nerespectarea legislaţiei” în domeniul electoral.
În plângere se arăta că materialele au fost publicate de către lidera USR, Elena Lasconi, fiind însoţite de „un comentariu sugestiv, menit să inducă publicului/electoratului ideea unei pretinse întâlniri între candidatul independent Nicuşor Dan şi alte două persoane publice, într-un spaţiu ce nu poate fi identificat, pe timp de noapte”.
Nicuşor Dan menţiona că imaginile „ar fi false, rezultate prin modificarea digitală a altor materiale, pentru a aduce un prejudiciu de imagine”.
BEC şi-a argumentat decizia prin faptul că materialele sunt etichetate în conformitate cu dispoziţiile legislaţiei naţionale. BEC a menţionat şi faptul că nu dispune de mijloace specifice organelor de specialitate care au competenţa certificării autenticităţii imaginilor.
„BEC constată că postările din mediul online reclamate cuprind fotografiile la care se face trimitere în plângere, fără însă a putea trage concluzia certă afirmată în cuprinsul acesteia, în sensul că 'imaginile sunt false, modificate digital”, se mai arată în decizia Biroului Electoral Central.
Nicușor Dan a reacționat la decizia publicată de BEC, printr-o postare pe Facebook.
Joi seara, Elena Lasconi, candidată la prezidenţiale, a publicat o serie de fotografii prin care sugerează că ar fi existat o întâlnire a contracandidaţilor săi Nicuşor Dan şi Victor Ponta cu generalul Florian Coldea.
Vineri dimineaţa Nicuşor Dan a depus plângere penală împotriva Elenei Lasconi, la DIICOT, pentru alterare de conţinut informatic.
Edilul general a adus de asemenea o serie de critici Biroului Electoral Central şi Autorităţii Electorale Permanente.
„BEC nu a dat jos campanii plătite neasumate, exact ce a făcut Călin Georgescu în noiembrie. Apoi, BEC, pe postări similiare, pe unele le dădea jos, pe altele nu. Apoi, AEP şi toate instituţiile care trebuiau să o ajute nu au făcut nimic pe atacul cibernetic împotriva conturilor noastre de acum două săptămâni şi jumătate. Apoi, campania cu sute de mii de fluturaşi falşi distribuiţi în Bucureşti. Şi acum, acesta este ultimul episod. (...) Unde sunt instituţiile statului faţă de o acuză foarte gravă la adresa unui candidat la alegerile prezidenţiale?”, a întrebat Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.
Citește și: Victor Ponta a dat publicității dovada că fotografiile publicate de Elena Lasconi sunt din 2018