€ 4.9756
|
$ 4.5791
|

Exclusiv Candidatul favorizat de o prezență mare la vot. Mădălina Hideg: Avem o situație destul de atipică - VIDEO

politician_86111400 Foto Agerpres

Vezi și - Alegeri prezidențiale 2025, tur I, vot 4 mai. Live text: Prezenţa la urne, ora 14.00: 28,65%

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, până la ora 13:00, s-au prezentat la urne 563.849 de români din diaspora, comparativ cu 360.374 români în noiembrie 2024. Sociologul Mădălina Hideg a explicat această nouă situație, la emisiunea DC Votez, alături de jurnalistul Val Vâlcu și politologul Aurelian Giugăl.

”Avem câteva procente în plus ca prezență la vot, față de noiembrie 2024. Acum, avem undeva la peste 25%, față de 22% cât aveam în 2024 prezență. Remarcăm faptul că au ieșit mai mulți alegători din mediul urban, față de mediul rural. Sunt peste 1 milion de voturi diferență între cele două medii de rezidență. Legat de distribuția pe vârste se păstrează aceleași tendințe, avem o prezență mai mare în rândul celor cu vârsta între 45 - 65 de ani. Apoi, urmează cei peste 65 de ani, care s-au prezentat într-un număr semnificativ, după care sunt cei aflați la vârsta mijlocie, respectiv 35-44 ani. Tinerii au în continuare o prezență relativ scăzută și acum, și în noiembrie 2024.

De ce avem o prezență mai mare în mediul urban, față de mediul rural?

 

Se pune problema și întrebarea următoare: De ce avem o prezență mai mare în mediul urban, față de mediul rural? O posibilă explicație pe care am găsit-o este cea legată de faptul că este posibil să avem o mobilizare scăzută din partea primarilor la vot. Vom vedea dacă se va păstra această diferență foarte mare până la finalul votului sau va mai scădea”, a spus Mădălina Hideg.

Vezi și -  SONDAJ vot prezidențiale 2025, 4 mai: Rezultate actualizate - DCNews

”Pe cine ar favoriza o prezență mai mare la vot?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

Situație atipică

 

”Cred că este greu acum să mai facem astfel de analize. S-a schimbat și comportamentul electoratului plus că avem o situație destul de atipică în care două dintre partidele care au, de exemplu, au cel mai mare număr de mandate de primar au ales să aibă un candidat comun. Cred că structura votanților pentru turul acesta de alegeri se schimbă. Noi eram obișnuiți să spunem că votanții PSD sunt cei care au peste 45 de ani, poate chiar peste 65 de ani, din mediul rural, cu educație până la nivelul de studii superioare sau postuniversitare. Aceia erau votanții clasici ai PSD.

De asemenea, știam că votanții PNL au studii medii și superioare, preponderent din mediul urban, tot 45 de ani plus. Votanții AUR erau cei din mediul rural, preponderent cu vârstă până în 45 de ani, bărbați. Cam acestea erau profilele electorale cu care eram obișnuiți. Acum, cred că lucrurile se schimbă puțin. De exemplu, în cazul PSD și PNL, nimeni nu are nicio garanție despre candidatul comun al celor două forțe politice va reuși să coaguleze votanții ambelor partide. Știm că acest lucru nu se va întâmpla. Prin urmare, este greu să ne dăm seama pe cine favorizează, în mod special, o prezență mai mare la vot în rândul unei anumite categorii de persoane”, a declarat Mădălina Hideg.

 

Vezi și - Ce nu s-a văzut la TV după votul lui Kelemen Hunor de la Cluj. Premieră pentru UDMR și replica zilei pentru DC News - FOTO / VIDEO

 

x close