
Poliția Română a fost notificată cu privire la mai multe abateri de la normele electorale înregistrate în afara țării, după ce au apărut în mediul online imagini cu persoane surprinse filmându-și votul în cabinele special amenajate. Înregistrările, distribuite pe rețelele sociale, expun alegerile electorale ale unora dintre votanți, fapt ce contravine reglementărilor legale în vigoare.
Conform datelor oficiale, procesul de vot pentru românii din străinătate a început vineri, 2 mai 2025. Peste 200.000 de cetățeni și-au exprimat deja opțiunea la urne în cadrul primei runde a alegerilor prezidențiale. Cu toate acestea, autoritățile atrag atenția că respectarea regulilor electorale este esențială pentru garantarea unui scrutin corect.
„Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost sesizat de către Biroul Electoral Central, cu privire la materialele din mediul online, care fac referire la dezvăluirea opţiunii de vot. Sesizările primite sunt în curs de verificare”, transmite IGPR ca urmare a informaţiilor vehiculate în spaţiul public potrivit cărora ,,românii din diaspora şi-au filmat votul.”
Conform legislației electorale, fotografierea sau filmarea buletinului de vot este strict interzisă. Aceste gesturi intră sub incidența art. 55 lit. m din Legea nr. 370/2004 și pot atrage sancțiuni contravenționale. De asemenea, sunt încălcate prevederile din Decizia BEC nr. 22D/2025, care impune desfășurarea votului în condiții de legalitate și confidențialitate.
„Aceste acţiuni contravin dispoziţiilor art. 37 alin. (2) din Legea nr. 370/2004, potrivit cărora „mijloacele folosite în campania electorală nu pot contraveni ordinii de drept”. De asemenea, acestea încalcă prevederile art. 11 alin. (1) din Decizia Biroului Electoral Central nr. 22D/2025 privind unele măsuri pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 în condiţii de legalitate, egalitate şi integritate, care stipulează că „fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă”.
„Astfel de acţiuni se circumscriu contravenţiilor prevăzute de art. 55 lit. m din Legea nr. 370/2004 şi pot atrage răspunderea contravenţională, în condiţiile stabilite de legislaţia în vigoare, sesizările primite fiind transmise către Inspectoratul General al Poliţiei Române”, menţionează BEC.
Autoritățile reamintesc alegătorilor principalele interdicții care trebuie respectate în timpul votului:
Fotografierea sau înregistrarea buletinului de vot este ilegală și poate duce la anularea votului și aplicarea unor amenzi.
Este interzisă purtarea de articole vestimentare sau accesorii care promovează un candidat sau partid – cum ar fi tricouri, insigne sau bannere.
Nu este permisă influențarea altor alegători, nici prin vorbe, nici prin gesturi sau insistențe în secția de vot.
Fiecare alegător trebuie să voteze în nume propriu – votul în locul altcuiva este interzis, indiferent dacă există o procură.
Deteriorarea sau distrugerea buletinului de vot poate atrage sancțiuni serioase, inclusiv contravenții sau dosar penal.
În cazul în care se observă abateri sau nereguli, cetățenii sunt încurajați să le semnaleze imediat președintelui secției de votare sau, în cazul secțiilor din afara țării, Biroului Electoral pentru secții de votare din străinătate – inclusiv pentru nereguli apărute în mediul online, potrivit România TV.