€ 4.9756
|
$ 4.5791
|

Moldovenii i-au dat turul doi, în 2024, Elenei Lasconi. Au văzut-o ”Maia Sandu - 2”

elena-lasconi_53700300 Elena Lasconi, @officialFacebook

În primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 Elena Lasconi a primit un impuls decisiv dincolo de Prut. Într-o Republică Moldova unde politica românească trece, adesea, granița mai ușor decât un TIR cu mere, candidata USR a fost votată de peste 45.000 de oameni, obținând 56,65% din voturile exprimate de moldovenii cu dublă cetățenie.

A învins detașat în fața lui Nicolae Ciucă și a lui Marcel Ciolacu, care s-au plasat pe locul 2, respectiv 3, în urma primului tur al alegerilor prezidențiale din 2024. Votul s-a desfășurat timp de trei zile, iar în acest interval de timp peste 80.000 de moldoveni cu cetățenie română au mers în cele 59 de secții de votare deschise pe teritoriul Republicii Moldova. Cifra a fost un record și a depășit-o de aproape două ori pe cea a înregistrată la primul tur al alegerilor prezidențiale din România din 2019.

Așa se face că Elena Lasconi, atunci candidată susținută pe deplin de USR, a strâns un număr mare de voturi de peste Prut. De ce au votat-o moldovenii în număr atât de mare? Pentru că acolo, în Basarabia, Elena Lasconi a fost văzută drept "Maia Sandu – 2". Maia Sandu își exercită deja al doilea mandat de președintă al Republicii Moldova, fiind apreciată atât de mare parte dintre cetățeni, cât și de cei mai importanți lideri europeni, pentru eforturile sale de a pune micul stat post-sovietic pe calea Uniunii Europene și pentru lupta sa cu corupția. În anul 2022, ea a devenit prima femeie președinte din istoria Republicii Moldova, iar în 2024 a obținut și al doilea mandat, lucru care a supărat Kremlinul, dar a bucurat mult Europa.

Comparația dintre Maia Sandu și Elena Lasconi, cel puțin forțată

 

Este văzută drept un bun diplomat, dar și drept o femeie elegantă și cu tact. Cu un astfel de președinte, nu e de mirare că mulți moldoveni au votat-o pe Elena Lasconi în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024. Au mers pe premisa că și România are nevoie de o femeie președintă pentru ca lucrurile să înceapă să meargă bine. În plus, pentru moldovenii cu cetățenie română, votul nu a fost doar despre România. A fost și despre ce speră să devină Republica Moldova. Și aici, Lasconi a avut un avantaj în primul tur: era percepută ca anti-sistem, dar fără a fi radicală; pro-europeană, feminină și hotărâtă. 

Totuși, scorul amețitor obținut de Elena Lasconi în Republica Moldova pare mai mult bazat pe faptul că e femeie pentru că mulți dintre cei care au pus ștampila pe numele ei nu au analizat-o minuțios. Nu contestăm faptul că moldovenii se informează despre candidați înainte de a merge la vot, dar cu siguranță nu urmăresc chiar atât  de îndeaproape toate declarațiile făcute de aceștia și jocurile de culise. Astfel, nu e de mirare că în primul tur din 2024, în Moldova s-a votat mai mult cu emoție, cu impresii de pe Facebook și cu o dorință aproape romantică de a vedea în Elena Lasconi o figură providențială.

Rămâne de văzut dacă va reuși Elena Lasconi să îi mai convingă pe moldoveni să o voteze la alegerile de duminică în contextul în care nici acum, la atâtea luni distanță, nu e clar ce plan are pentru România, nici pentru susținerea Chișinăului, dincolo de câteva lozinci și promisiuni vagi. S-ar putea ca de data aceasta votul moldovenilor să nu mai fie doar o proiecție a propriei lor speranțe, ci o nouă analiză a ofertei electorale. Rămâne de văzut ce se va întâmpla.

x close