
Totodată, Autoritatea Electorală Permanentă îi îndeamnă pe candidați să contribuie la desfășurarea în cele mai bune condiții a zilei votului, astfel încât întregul proces electoral să răspundă așteptărilor democratice ale cetățenilor.
La alegerile din 4 mai 2025, vor fi organizate 18.979 de secții de votare pe teritoriul României și 965 de secții de votare în străinătate. În țară, votarea la cele 18.979 de secții de votare începe duminică, 4 mai 2025, ora 07:00, și se încheie la ora 21:00, ora României (cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetățenii care, la ora 21:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot).
Votarea în străinătate la alegerile prezidențiale se desfășoară, potrivit prevederilor Legii nr. 370/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pe durata a trei zile pentru fiecare tur de scrutin (2, 3 și 4 mai 2025, respectiv 16, 17 și 18 mai 2025).
În conformitate cu prevederile art. 5 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2025, votarea în străinătate începe în zilele de vineri și sâmbătă, la ora locală 07:00, și se încheie, la ora locală 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23:59 pentru cetățenii care, la ora locală 21:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot). În ziua de duminică, votarea în afara țării va începe la ora locală 07:00 și se va încheia la ora locală 21:00, fără a depăși ora 21:00 a României (cu posibilitatea de prelungire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare).
Dar cum se poate ca votul să înceapă în diaspora vineri, 2 mai, dar campania electorală să se încheie abia sâmbătă, 3 mai, ora 07:00, în România? Mai ales în era digitală, când conținutul electoral online ajunge instant oriunde în lume?
Conform legii, campania electorală se încheie cu 24 de ore înainte de începerea votului în România, adică sâmbătă, 3 mai, ora 07:00. În diaspora, însă, votul începe vineri, 2 mai, ora 07:00 (ora locală), în unele țări fiind cu 7–10 ore înainte de România.
Asta înseamnă că pe teritoriul altor țări se votează în timp ce, în România, campania încă e în desfășurare. Televiziunile, platformele de streaming, rețelele sociale, site-urile de știri, influenceri sau pagini de campanie pot publica materiale electorale care pot fi accesate și de alegători din diaspora deja aflați la urne.
De ce e problematic? Se creează un decalaj democratic. Cetățeni români votează în afara țării sub influența unei campanii electorale care, tehnic, nu s-a încheiat. Legea este învechită, fiind gândită pentru vremuri în care campania era locală, iar comunicarea era limitată la canale naționale.
Reglementarea comunicării online transfrontaliere e aproape imposibilă, ceea ce înseamnă că interdicția de campanie după o anumită oră devine, în practică, ineficientă.
O soluție ar fi ca finalul campaniei electorale să coincidă cu ora locală de început a votului în prima țară unde se deschide votul, adică, efectiv, joi noapte spre vineri (1 spre 2 mai).