
Din aproape 4,4 milioane de alegători prezenți până la acel moment, peste 564.000 erau din Diaspora — un salt de aproape 64% față de primul tur al alegerilor din noiembrie 2024, când în afara țării votaseră în jur de 343.000 de români.
În țară, însă, lucrurile se mișcă în ritmul aferent mini-vacanței de 1 Mai: prezență de 21,3%, ușor sub cea din noiembrie 2024, iar Bucureștiul, în linie cu restul țării, înregistrează un modest 21,8%.
Cu aproape 25% prezență, Sectorul 1 este cel mai cel mai ”harnic” din Capitală, iar asta se datorează, probabil - și candidaților vrednici și devreme la vot.
Spre exemplu, pe la 7:30 dimineața, Lavinia Șandru își făcea datoria de cetățean la Colegiul Național "Dimitrie Cantemir", urmată la scurt timp de Cristian Terheș, pe la ora 9:00.
Iar pe la 9:30, și-a făcut apariția și Crin Antonescu, care ne oferă, indirect, un indiciu de ce bucureștenii nu prea se înghesuie să stea la coadă la urne: vremea frumoasă. ”Dar este o zi foarte importantă”, subliniază Antonescu.
După oprirea de la secția de votare unde a mers Crin Antonescu, am mers să vedem care este atmosfera și la alte secții din sectorul fruntaș al Bucureștiului, cu o prezență de aproape 25%.
Bucureștenii vin agale, ghiftuiți după puntea generoasă de 1 Mai. Lipsesc cozile, lipsește și militantismul reținut, întâlnit la alegerile precedente. Pe la toate celelalte secții vizitate domnea o atmosferă care aduce aminte de alegeri locale sau de niște europarlamentare plicticoase.
La una din secțiile de votare îl întâlnim și pe un fost candidat la prezindențiale - eurodeputatul Dan Barna.
Dan Barna, după ce a ieșit de la secția de votare / 04 mai 2025
Potrivit acestuia, prezența de la secția de votare este similară cu cea din scrutinurile precedente, însă spune că a votat la alegerile prezidențiale cu speranța că în turul 2 ”vom putea să alegem între Europa și celelalte fantezii izolaționiste”.
Amintim că în 2019, Dan Barna a fost desemnat candidatul comun al Alianței USR–PLUS la alegerile prezidențiale din noiembrie. În primul tur din 2019, votaseră în străinătate 675 de mii de români, în timp ce prezența totală la vot a fost de 47,6%. Klaus Iohannis, a ieșit pe primul loc în primul tur, cu 37,8%, înaintea fostului premier PSD Viorica Dăncilă (22,26%), în timp ce pe locul trei s-a clasat Dan Barna, cu 15% din voturi.
***
Urna mobilă, la una dintre secțiile de votare din Sectorul 1
Atmosfera prin secțiile de votare din Sectorul 1? Dacă spre deosebire de Diaspora, unde se votează masiv, în țară, inclusiv în București, domină un sentiment de relaxare care se poate întoarce împotriva viitorului României.
Românii din țară și din Capitală au preferat să ignore încă un scrutin. Dezinteres? Lehamite? Poate ambele. Cu toate acestea, românii ar trebui să înțeleagă faptul că votul pentru președinte va trasa viitorul României pentru următoarele decenii.
Secție de vot din Sectorul 1
Opțiunea de vot nu ar trebui să se rezume la calcule de tip ”de stânga sau de dreapta”, o etichetă bună pentru talk-show-uri.
Realitatea este că România se află la o răscruce, iar aceste alegeri vor arăta dacă țara noastră este un partener sau o povară pentru UE și NATO.
Dincolo de bruiajul propagandei, trebuie să recunoaștem că direcția europeană a fost singura care a adus prosperitate reală românilor, chiar dacă inechitățile din societate rămân majore și frustrante.
Viitorul președinte trebuie să mențină România ca un actor euroatlantic credibil, nu să ne împingă lângă Serbia sau Belarus.