€ 4.9756
|
$ 4.5791
|

”E o presiune insuportabilă. Românii vor să termine”. Bogdan Chirieac anunță, însă, coșmarul care urmează: Va fi multă suferință

instant_ilustratie_vot_parlamentare_23_inquam_photos_octav_ganea_87315100 Inquam Photos / Octav Ganea

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat contextul tensionat al alegerilor prezidențiale, subliniind presiunea uriașă resimțită în societate. Acesta a reafirmat, totodată, legitimitatea anulării scrutinului anterior în urma intervențiilor externe, CCR luând decizia corectă de a nu valida alegerile desfășurate în noiembrie 2024.

Spre deosebire de alegerile de la finele anului trecut, prezența la vot a românilor din Diaspora, în prima zi în care cetățenii își pot alege președintele, este semnificativ mai ridicată.

Citește și: Dragoș Sprânceană, trimis de Administrația Trump în România, să supravegheze alegerile prezidențiale

Ne așteptăm la o prezență mare la vot, mult mai mare. E un nivel de așteptare uriaș, un nivel de frustrare uriaș după anularea alegerilor de anul trecut. După un an și jumătate de campanie electorală permanentă, lumea vrea să termine și să voteze. Cum vor vota? Vom vedea. 

E o presiune insuportabilă. Nici nu este normal ca într-o democrație să desfășori alegeri sub o astfel de presiune. Acum... Ce să facem?! A fost intervenția Federației Ruse în noiembrie... Eu cred, în continuare, că onorabila Curte Constituțională a României a procedat corect anulând alegerile, ținând seama de acea intervenție.

La vremea respectivă, Statele Unite au fost de acord cu noi. De altfel, și anularea alegerilor s-a făcut cu acordul Departamentului de Stat la SUA și cu acordul aliaților europeni. Acum, Ambasada SUA în România ne-a spus foarte clar: anularea alegerilor este imposibilă. Nu furați, nu fraudați! Ce iese la vot, aia este! 

Respectați votul, respectați fiecare cetățean! Indiferent cine va ieși, acela e rezultatul! (...) La alegerile din 24 noiembrie nu au fost fraude semnificative la vot”, a declarat Bogdan Chirieac, la România TV.

Reforma statului român, după alegerea noului președinte

Bogdan Chirieac a atras atenția, totodată, asupra necesității unei reforme profunde a statului român, determinată de epuizarea banilor, subliniind că direcția și amploarea acestei reforme vor depinde în mare măsură de viitorul Președinte al României.

„A, că apoi, SUA își rezervă dreptul, îmi imaginez, să colaboreze mai bine sau mai rău cu viitorul Președinte al României, asta e altă poveste! De pildă, o zonă soroșistă la Președinția României nu va fi văzută bine de Administrația Trump. Dar ce vrea poporul român, aia va fi!

(...) Reforma statului putred, în România, va începe vrând-nevrând! Pentru că se termină banii. S-au terminat banii! Deci vrând-nevrând, va trebui să se facă o reformă. Cum se va face reforma? Nu știu, depinde. (...) Reforma va costa foarte mult. Va fi multă suferință, oameni în stradă, pentru că vor fi bugetari dați afară, înghețări de salarii și de pensii...

Nu știu ce se va întâmpla cu pensiile speciale, care au atins deja o zonă amețitoare din PIB. Nu se va face ușor, nu va fi un galop de sănătate, Hai să reformăm statul și cu asta, basta... Sunt interese: partidele aflate la putere, dar și cele din opoziție.

(...) Când vorbim despre reforma statului putred, să știți că nu-i o poveste. Ea va avea loc, fie că vrem, fie că nu vrem, fiindcă s-au terminat banii. Depinde de viitorul președinte dacă va fi o reformă civilizată, cu minimum de durere, sau una haotică. Dar reformă va fi!”, a mai explicat Bogdan Chirieac.

Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe 4 mai, în timp ce al doilea tur de scrutin este programat pe 18 mai.

Lista candidaților la alegerile prezidențiale și poziția pe buletinul de vot

• Poziția nr. 1 – George-Nicolae Simion – Alianța pentru Unirea Românilor

• Poziția nr. 2 – George-Crin-Laurențiu Antonescu – Alianța Electorală „România, Înainte”

• Poziția nr. 3 – Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvați România

• Poziția nr. 4 – Cristian-Vasile Terheș – Partidul Național Conservator Român

• Poziția nr. 5 – Marcela-Lavinia Șandru – Partidul Umanist Social Liberal

• Poziția nr. 6 – Victor-Viorel Ponta – candidat independent

• Poziția nr. 7 – Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie

• Poziția nr. 8 – Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale

• Poziția nr. 9 – John-Ion Banu-Muscel – candidat independent

• Poziția nr. 10 – Petru-Daniel Funeriu – candidat independent

• Poziția nr. 11 – Nicușor-Daniel Dan – candidat independent

Citește și: BEC arată de ce a respins plângerea lui Nicușor Dan privind fotografiile publicate de Elena Lasconi

x close