€ 4.9756
|
$ 4.5791
|

Exclusiv Votul pentru „răul cel mai mic”, criticat de politologul Aurelian Giugăl. "Judecăm ca niște suporteri"

alegeri-prezidentiale-4-mai-2025-vot-1_04533000 Sursa foto: Agerpres

Politologul Aurelian Giugăl critică logica votului bazat pe „răul cel mai mic”.  Acesta a subliniat importanța pluralismului și a reprezentării diversității de opinii în societate, mai ales că românii au luptat, în urmă cu aproape 36 de ani, pentru a obține aceste drepturi.

„Mie mi se pare că logica asta, de a judeca competiția politică precum un meci de fotbal, nu e la locul ei. O judecăm ca niște suporteri. Suntem partizanii unei idei și nu admitem că alți oameni ar putea să aibă idei politice. Să susțină alte alternative.

Discursul a fost, chiar în campania pentru prezidențiale de acum, bazat pe 'răul cel mai mic'. De ce trebuie să fie 'răul cel mai mic'? Pentru cine trebuie să fie 'răul cel mai mic'? Pentru o categorie de populație, este posibil să fie răul cel mai mic un candidat X. Dar pentru altă categorie de populație, 'răul cel mai mic' poate să fie altcineva”, a spus politologul Aurelian Giugăl în cadrul emisiunii DC Votez.

Citește și: Alegeri prezidențiale 2025, tur I, vot 4 mai. Live text: Prezenţa la vot a trecut pragul de 20%

Diversitatea de opinii și opțiuni, fundamentul democrației

 

Aurelian Giugăl a mai subliniat că fundamentul democrației constă în pluralismul politic și reprezentarea tuturor opiniilor, și nu în uniformizarea alegerilor prin logica votului „răului cel mai mic”.

„Asta nu înseamnă, în niciun fel, că acel segment de populație nu trebuie să fie reprezentat. În condițiile în care niciun candidat dintre cei 11 care sunt pe tablou nu are o interdicție de a candida, nu văd de ce ar trebui să se simtă cumva în nesiguranță oamenii care susțin orice alternativă dintre cele 11. Este absolut problema lor!

O problemă o are un electorat urban, educat și care provine din orașe mari, prospere din punct de vedere economic, iar alte probleme sunt la orașele mici și mijlocii sau din zona rurală. Poate ei văd alte chestiuni la politică!

Pe asta am pariat, până la urmă, în '89: pe pluralism și diversitatea opiniilor. Nu o singură direcție! Or vedem că, logica asta, a singurei direcții și alternative – 'răul cel mai mic' – funcționează foarte bine la fiecare alegere. Sigur, poate fi și o strategie de campanie”, a mai explicat Aurelian Giugăl, doctor în Științe Politice.

 

Citește și: SONDAJ vot prezidențiale 2025, 4 mai: Rezultate actualizate - DCNews

x close