
Astăzi este ˝joia mare˝ a campaniei electorale, ziua despre care teoriile în comunicare politică spun că este decisivă în cristalizarea comportamentului electoral: alegătorii decid astăzi dacă merg sau nu la vot, și în cazul în care aleg să participe – decid cui vor oferi votul lor. Candidații se tem de această zi – teoretic, este ultima în care mai pot apărea informații de natură să influențeze imaginea în ochii electoratului. Odată cristalizată, opțiunea de comportament și de vot este greu să mai fie schimbată, chiar dacă, din punct de vedere legal, campania electorală nu a ajuns încă la final.
La rundele trecute de alegeri, când dezbaterile electorale erau tratate cu mai mult respect, marea confruntare dintre candidați avea loc în această zi. Acum însă, au fost organizate trei dezbateri electorale, pe bandă rulantă, de către trei televiziuni diferite: Digi 24, TVR și Antena 3 CNN (diferența dintre ele este inclusiv de natură partizană).
Dacă Elena Lasconi, Crin Antonescu și Nicușor Dan – candidați cotați cu șanse de a intra în turul 2 – au ales să participe la toate cele trei confruntări, Victor Ponta a participat doar la dezbaterea de la TVR, iar George Simion și-a făcut apariția câteva minute la Digi 24, explicând că e mai important pentru el să meargă să discute direct cu oamenii decât să stea în platouri de televiziune. Studiile arată că, într-adevăr, electoratul său nu se informează neapărat de la televizor, așa că participarea sa la dezbateri nu ar fi făcut decât să îl transforme în țintă sigură pentru ceilalți candidați. Cât despre Victor Ponta, acesta se poziționează ca fiind un candidat anti-sistem, iar celor două televiziuni la ale căror dezbateri a ales să nu participe le reproșează că sunt vocea sistemului. Într-o postare pe pagina personală de Facebook și-a motivat opțiunea spunând că a ales să participe doar acolo unde a fost convins că este asigurată imparțialitatea gazdelor.
Sunt multe comentarii în baza prestației candidaților, din punct de vedere al discursului. Dar „prezența scenică” include și partea de limbaj non-verbal.
În general, candidații au părut destul de stresați și anxioși: în timpul cât au stat așezați, în majoritatea cazurilor au avut o postură ușor îndreptată în față, ceea ce denotă că se aflau într-o situație încordată.
Elena Lasconi a afișat un zâmbet larg, dorind să pară relaxată și încrezătoare. Însă nu de puține ori își mușca buzele ceea ce denotă anxietate, îngrijorare și stres. Mușcarea frecventă a buzei de jos poate fi interpretată ca o manifestare inconștientă a dorinței de a plăcea sau o exprimare a temerii că nu place suficient.
Nu de puține ori, Elena Lasconi a fost surprinsă ținându-se strâns de mânerele scaunelor din platoul dezbaterilor – semn al nevoii de a găsi o ancoră, dar și al stresului. Mâinile încleștate pe mâner, alături de cabrarea corpului, arată ca și când ar fi pregătită să părăsească scena din moment în moment.
Crin Antonescu s-a remarcat prin mișcări ample și repetate ale mâinilor; studiile arată că gesticularea excesivă este o încercare de a atrage atenția asupra altor lucruri și de a distrage atenția interlocutorilor. De asemenea, poate fi și semn al anxietății persoanei, în contextul specific în care se află. Spre finalul dezbaterii de la Antena 3, atunci când se afla alături de Elena Lasconi care se pregătea să îi adreseze o întrebare (după ce afirmase că nu-i găsește nicio calitate), Crin Antonescu a făcut un gest surprinzător, cel mai probabil spontan, de a-și lovi pumnul drept de palma stângă –semn al iritării.
De multe ori, Crin Antonescu își unea degetele, păstrând podul palmelor ușor depărtat – este un gest al încrederii în sine, făcut de cei care vor să transmită că știu și pot să facă ceva. Candidatul îl folosea atunci când era vorbea despre promisiunile sale electorale, un gest voluntar, conștient.
Victor Ponta și-a controlat foarte bine trăirile pe parcursul dezbaterii de la TVR. Chiar și atunci când Elena Lasconi l-a atacat aproape agresiv, culminând cu acuzația că din cauza lui au murit oameni la Colectiv, Victor Ponta a păstrat o expresie neutră a feței (fără aroganță dar și fără nesiguranță). Atitudinea generală a fost una degajată, ca a celui care știe ce face.
Nicușor Dan și-a menținut constant privirea în partea de jos, fie spre stânga, fie spre dreapta. Orientarea privirii în stânga jos denotă un dialog interior intens, iar spre dreapta jos – orientare spre emoții, senzații, în ambele cazuri sugerând o oarecare absență din timpul prezent.
Pe finalul dezbaterii de la Antena 3 CNN, era evidentă prezența unei respirații precipitate, neregulate, mai ales după episodul în care Elena Lasconi i-a cerut să jure pe Biblie că nu a mințit niciodată. Acesta este de asemenea un semn al anxietății și al stresului, combinat cu înroșirea frecventă a feței – fapt care poate trimite cu gândul spre o oarecare nesiguranță și timiditate.