
Este vorba despre cel puțin 45.287 de persoane care au fost ucise. Bilanțul este de aproape trei ori mai mare față decât cel din primul an al invaziei. De asemenea, depășește semnificativ pierderile suferite de ruși în anul 2023, atunci când cea mai îndelungată și mai sângeroasă bătălie a războiului se desfășura la Bahmut.
Bilanțul real este în mod clar mult mai mare, notează BBC. Experții spun că datele analizei acoperă între 45% și 65% dintre morți.
Cea mai sângeroasă zi din 2024 pentru forțele Moscovei a fost data de 20 februarie. Atunci au murit 201 soldați ruși, potrivit datelor BBC. În acea zi, patru rachete HIMARS ale forțelor ucrainene au lovit un centru de antrenament din Volnovakha, din Donețkul ocupat și au omorât 65 de militari.
La câteva ore după atacul Ucrainei, ministrul rus al Apărării de la acea vreme, Serghei Șoigu, s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin, cu scopul de a-l informa despre succesele obținute pe câmpul de luptă. Atacul ucrainean nu a fost menționat nici atunci și nici în rapoartele cotidiene ale Ministerului rus al apărării.
În primii doi ani ai războiului, rrespectiv 2022 și 2023, pierderile rusești s-au produs în valuri: lupte grele cu multe victime, alternând cu perioade de relativ calm.
De exemplu, în 2023, cele mai multe victime au fost înregistrate în lunile ianuarie-martie, când forțele ruse încercau să captureze orașele Vuhledar și Bahmut din regiunea Donețk.
În primul an al invaziei, conform calculelor sursei citate, Rusia a pierdut cel puțin 17.890 de soldați. În bilanț nu sunt incluse și victimele suferite de forțele proxy ale Moscovei din estul ocupat al Ucrainei.
În 2023, bilanțul a urcat la 37.633 persoane. În 2024 nu a existat nicio perioadă cu o scădere semnificativă a numărului de victime.
În 2024, conform Institutului american pentru Studiul Războiului, Rusia a capturat 4.168 de kilometri pătrați de teritoriu. Acest lucru înseamnă că pentru fiecare kilometri pătrat cucerit au murit 27 de soldați ruși, iar bilanțul nu îi include și pe răniți, scrie BBC.