
În țările cu democrații consolidate, un politician care apare într-o imagine compromițătoare are de dat răspunsuri, în primul rând, abia apoi mass-media. Ai câștigat voturi afișând o imagine de om credincios și familist. Dacă ești surprins într-o vilă de protocol a statului la un ”interzis minorilor”, ai de ales între demisia de onoare și rămânerea în funcție, compromițând partidul care te-a susținut. Sigur, poți proceda ca Ludovic Orban, de exemplu, fotografiat la o petrecere cu invitați, în plin lock-down, când pensionarii erau amendați cu zece mii de lei fiindcă au mers la farmacie fără mască. Orban a îngroșat obrazul și a trecut peste, sub privirile îngăduitoare ale lui Iohannis, ceea ce a generat o criză de încredere ce a afectat și guvernarea și președinția.
Cât de obiectiv este ”judecătorul” CNA se vede din modul în care a analizat două spețe asemănătoare: în cazul ”fotografiilor lui Lasconi”- amânare după alegeri, în cazul România TV- decizie definitivă și irevocabilă, în 24 de ore.
Cât de eficientă este instituția? Întreruperea emisiei a crescut audiența Antena 3, sancționată de CNA cu o întrerupere de emisie în timpul lui Băsescu. La fel în cazul România TV, de acum trei zile, când au explodat audiențele, după o întrerupere similară.
Posibilul efect de sprijinire a unui candidat, ”protejat” de intervenția CNA, este mai degrabă unul advers...de ai putea crede că arbitrul mass-media face jocuri politice. Când, de fapt, Consiliul doar se face că lucrează, incapabil să asigure o competiție electorală nedistorsionată de rețelele sociale, dominate de giganți mondiali, care au mai mulți avocați decât IT-iști pe nota de plată.
Întâmplarea îmi aduce aminte de bancul cu Bulă care se uita pe jos, lângă un stâlp de felinar. Pentru cei care n-au trăit în epoca bancurilor cu Bulă, să spunem că pe atunci străzile erau luminate cu economie, din doi în doi. Un milițian îl vede și îl întreabă ce face. Îmi caut cheia, spune Bulă. Pe aici ți-a căzut? Nu, pe trotuarul celălalt, dar aici e lumină.