
Vezi și - Viral: Trump a postat o poză cu el îmbrăcat în papă - Foto în articol
Același lucru este valabil pentru fiecare persoană din Vatican în timpul conclavului: de la cei doi medici disponibili pentru orice urgență, până la personalul din sala de mese ce hrănește cardinalii. Toți jură să respecte „secret absolut și perpetuu”.
Ca să fie siguri, capela și cele două camere de oaspeți vor fi curățate în căutare de microfoane și dispozitive audio. ”Există dispozitive electronice de bruiaj pentru a se asigura că semnalele telefonice și Wi-Fi nu intră sau nu ies. Vaticanul ia extrem de în serios ideea de izolare”, a declarat John Allen, redactorul șef al site-ului de știri Crux.
Carantina nu se rezumă doar la menținerea secretului procesului de vot. De asemenea, își propune să împiedice ”forțele nefaste” să pirateze informații ori să perturbe procedurile și să se asigure că cei care votează nu sunt influențați de lumea exterioară în luarea uneia dintre cele mai mari decizii din viața lor. Catolicii vă vor spune că alegerile sunt ghidate de Dumnezeu, nu de politică. Dar ierarhia nu își asumă niciun risc.
La intrarea în conclav, toată lumea este obligată să predea toate dispozitivele electronice, inclusiv telefoane, tablete și ceasuri inteligente. Vaticanul are propria poliție pentru a aplica regulile.
”Se merge pe încredere, dar cu toate astea sunt verificați toți”, a spus John Allen. ”Nu există televizoare, ziare sau radio la casa de oaspeți pentru conclav – nimic”, a declarat Monseniorul Paolo de Nicolo, care a fost șeful casei papale timp de trei decenii. ”Nici măcar nu poți deschide ferestrele pentru că multe camere au ferestre spre lumea exterioară”, mai notează sursa citată.
Toți cei care lucrează în spatele zidurilor înalte ale Vaticanului pentru conclav au fost verificați amănunțit. Chiar și așa, li se interzice să comunice cu alegătorii.
”Cardinalii sunt complet lipsiți de posibilitatea de a comunica”, a declarat Ines San Martin de la Societățile Misionare Pontificale din SUA.
”Vor exista stații walkie-talkie doar pentru anumite circumstanțe specifice, cum ar fi «avem nevoie de un medic» sau «Hei, Papa a fost ales, poate cineva să anunțe asta în bazilică?»”
”Există un jurământ, iar cei care nu îl respectă riscă excomunicarea”, spune Monseniorul De Nicolo. ”Nimeni nu îndrăznește să facă asta”, noteză sursa citată.
Este o altă chestiune în perioada premergătoare conclavului.
Oficial, cardinalilor le este interzis să comenteze chiar și acum. Dar din momentul în care Papa Francisc a fost înmormântat, o parte din presa italiană și mulți vizitatori au devenit vânători de cardinali, încercând să-l identifice pe cel mai probabil succesor al său. Au cercetat instituțiile din jurul Vaticanului, gata să speculeze asupra oricăror apariții și posibile alianțe.
”Vin și rigatoni: Cina cea de taină a cardinalilor” era un titlu din La Repubblica care îi descria pe ”prinții bisericii” savurând ”prânzuri romane bune” înainte de conclav.
Reporterii i-au interogat apoi pe chelneri cu privire la ce ar fi putut auzi. ”Nimic”, mi-a spus săptămâna aceasta unul dintre chelnerii de la Roberto’s, la câteva străzi distanță de St Peter’s.
Celălalt loc ideal pentru a prinde un cardinal este chiar lângă bazilică, lângă curba de coloane care îmbrățișează piața principală. În fiecare dimineață există un grup de camere de filmat și reporteri care îi pândesc pe bărbații în robe stacojii.
În prezent, în oraș sunt aproape 250 de cardinali, chemați aici din întreaga lume, deși cei cu vârsta de 80 de ani sau peste nu au dreptul de vot.
În timp ce se îndreaptă spre Vatican pentru adunările lor zilnice pentru a discuta alegerile, fiecare este înconjurat și bombardat cu întrebări despre progresul alegerilor.
Nu au oferit prea multe răspunsuri în afară de „nevoia de unitate” sau asigurări că conclavul va fi scurt.
”Întreaga idee este ca aceasta să fie o decizie religioasă, nu una politică. Noi spunem că Duhul Sfânt călăuzește conversația și votul”, explică Ines San Martin.
Însă Papa conduce o instituție uriașă și bogată, cu autoritate morală semnificativă și influență globală asupra tuturor aspectelor, de la rezolvarea conflictelor la politica sexuală.
Așadar, omul ales – și viziunea și prioritățile sale – contează mult dincolo de Vatican. Anumiți monarhi catolici au avut drept de veto asupra alegerilor până în 1907. Astăzi, voci din toate părțile încearcă să influențeze dezbaterea – cel mai evident prin intermediul mass-media. La un moment dat, Il Messaggero din Roma l-a mustrat pe un presupus favorit, cardinalul italian Parolin, pentru ”un fel de auto-candidatură”.
Apoi a fost difuzat un videoclip cu cardinalul filipinez Tagle cântând piesa „Imagine” a lui John Lennon, lansat aparent pentru a-i afecta popularitatea.
Între timp, o carte lucioasă care evidențiază câțiva potențiali concurenți face furori, lăudându-i pe conservatori precum cardinalul Sarah al Guineei pentru condamnarea ”relelor contemporane” ale avortului și a ”agendei homosexuale”.
”Există grupuri în oraș care încearcă să impună controverse în privința problemelor care îi interesează”, spune John Allen. ”Cardinalii sunt conștienți de astfel de lucruri, citesc ziarele. Dar vor face tot posibilul să le blocheze. Există lobby-uri? Da, ca la fiecare alegere”, este de acord Ines San Martin. ”Dar nu este atât de zgomotos pe cât se crede”, mai afirmă el.
El susține că acest lucru se datorează parțial faptului că Papa Francisc a numit atât de mulți cardinali noi, inclusiv din locuri noi. ”Cincizeci sau șaizeci la sută dintre ei nici măcar nu se cunosc între ei. Așa că este foarte greu chiar să-ți alegi cardinalii de la bun început”, mai spune el.
Până miercuri dimineață, toți alegătorii ar trebui să fie prezenți în Vatican – lipsiți de telefoane și izolați de restul lumii. John Allen consideră că preferințele personale vor domina politica, facțiunile „liberale” sau „conservatoare” sau „zumzetul dezbaterii publice”.
”Cred cu adevărat că discuțiile dintre cardinali în acest moment sunt esențiale. Mulți au vorbit între ei pentru prima dată. Niciodată nu știi cât de mult te poate inspira unul dintre ei”, a spus Ines San Martin, scrie BBC.