
Într-un interviu acordat recent postului NBC News, președintele american Donald Trump a vorbit deschis despre șansele slabe ale unui acord de pace între Kiev și Moscova, punând accentul pe resentimentele adânc înrădăcinate care separă cele două tabere.
Potrivit lui Trump, tensiunile dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și liderul rus Vladimir Putin sunt atât de mari încât pot împiedica orice demers diplomatic real: „Poate că nu este posibil să se facă (un acord - n.r.). Există o ură imensă, ca să înțelegeți, între acești doi oameni [Zelenski și Putin – n.r.] și, știți, între unii dintre soldați, sincer. Între generali. Au luptat din greu timp de trei ani. Dar cred că avem șanse să reușim.”, a spus Trump.
El a recunoscut, de asemenea, că au existat momente în care a fost tentat să abandoneze orice tentativă de intermediere: „Uneori mă apropii de asta și atunci se întâmplă lucruri pozitive.” Cu toate acestea, Trump a adăugat că o eventuală retragere din eforturile de mediere rămâne o opțiune: „Ei bine, va veni un moment când voi spune: «Bine, continuă. Continuă să fii prost și continuă să lupți»”.
În timp ce declarațiile lui Trump adâncesc discuțiile despre perspectivele păcii, luptele de pe frontul estic se intensifică. Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, care a transmis un mesaj duminică pe Facebook, forțele ruse au lansat 200 de atacuri într-o singură zi. Cea mai tensionată zonă rămâne orașul Pokrovsk, din regiunea Donețk, unde militarii ucraineni au respins 70 de asalturi, iar alte 12 confruntări erau încă în desfășurare.
Pokrovsk, o localitate cu importanță strategică, este un punct cheie în rețeaua de transport a regiunii. Armata rusă pare să încerce să-l încercuiască din mai multe direcții — est, sud și sud-vest. Deocamdată, aceste informații nu au putut fi verificate din surse independente, notează agenția DPA, citată de Agerpres.
În paralel cu încleștările armate, se conturează și un efort diplomatic. Trump ar fi propus un armistițiu de 30 de zile fără condiții prealabile. Planul a fost acceptat de Zelenski, dar respins de Putin. Moscova dorește un armistițiu doar de 3 zile.
Ucraina și-a exprimat însă nemulțumirea față de această propunere temporară, cerând extinderea perioadei de încetare a focului. „Ruşii cer un armistiţiu pe 9 mai, dar ei înşişi atacă Ucraina în fiecare zi. Acesta este cinism la gradul cel mai înalt", a transmis președintele ucrainean duminică, printr-un mesaj pe Telegram.
Într-un gest unilateral, liderul de la Kremlin a anunțat o pauză a ostilităților timp de 72 de ore. Aceasta ar urma să coincidă cu parada militară anuală de la Moscova, desfășurată pe 9 mai, zi în care Rusia marchează victoria în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Intervalul de încetare a focului ar trebui să înceapă la miezul nopții dintre miercuri și joi (ora Moscovei) și să se încheie în noaptea de sâmbătă spre duminică, adică între 21:00 GMT miercuri și 21:00 GMT sâmbătă.