€ 4.9756
|
$ 4.5791
|

Care ar fi, de fapt, cauza blackout-ului din Spania și Portugalia. Autoritățile vin cu lămuriri

blackout-burduja_60956500 Foto: Pixabay

La aproape o săptămână de la mega-pana de curent care a afectat Peninsula Iberică, ministra spaniolă a Tranziției Ecologice a avertizat că ar putea dura „multe zile” până la identificarea cauzei incidentului, sugerând subtil că o defecțiune la unele instalații fotovoltaice ar sta la originea problemei, potrivit rtbf.com.

„Vorbim despre multe zile” de așteptare pentru a cunoaște cauzele exacte ale incidentului, a declarat Sara Aagesen într-un interviu publicat duminică în El País, menționând un „sistem electric (...) foarte complex”. „Toate ipotezele sunt luate în calcul”, a asigurat ministra, inclusiv cea a unui „atac cibernetic”.

Posibile probleme la instalații fotovoltaice

Totuși, întrebată în repetate rânduri despre implicarea posibilă a energiilor regenerabile în această pană, ministra a recunoscut eventualitatea unei anomalii inițiale survenite la instalații fotovoltaice din sud-vestul Spaniei, ipoteză menționată și de operatorul rețelei electrice spaniole (REE).

„Până în prezent, nu știm ce instalații au încetat să funcționeze în sistem”, a declarat Sara Aagesen. „Să vorbim despre energia solară fotovoltaică ar putea fi pripit, chiar dacă pe hartă se văd diferitele tehnologii de producție din regiune. Și este multă energie solară fotovoltaică în sud-vestul Spaniei.”

Cu toate acestea, ministra a subliniat că „energiile regenerabile nu sunt periculoase în sine”, considerând că a le indica drept cauză a incidentului reprezintă, în opinia sa, un „diagnostic superficial” și un demers „iresponsabil și simplist”.

Ulterior penei de curent, anumiți experți din domeniu au ridicat posibilitatea ca incidentul să fi fost cauzat de un dezechilibru între producția și consumul de electricitate — un dezechilibru dificil de corectat în absența tehnologiilor adecvate, mai ales într-o rețea în care energiile eoliană și solară au o pondere tot mai mare, ceea ce ar fi putut contribui la colapsul sistemului electric spaniol.

Producția de electricitate din țară a încorporat de mult timp acest „mix energetic”, a reamintit ministra, „excluzând” din start ipoteza introducerii „unei cantități mari de energie regenerabilă în sistem, deoarece au existat multe alte zile cu o producție solară mai mare în Spania și cu o cerere mult mai mică, iar sistemul a funcționat foarte bine”.

„Energiile regenerabile permit Spaniei să atingă o independență energetică foarte importantă într-o lume geopolitic vulnerabilă”, a asigurat ministra.

Citește și: Incidente misterioase înainte de blackout-ul din Spania, într-o altă țară europeană

x close