
Cafeaua are efecte atât benefice, cât și negative asupra sănătății, iar modul de preparare poate influența aceste efecte. Studiile arată că metodele care nu folosesc filtru, precum cafeaua fiartă sau espresso, pot crește colesterolul „rău” din cauza unor compuși numiți diterpeni. În schimb, cafeaua filtrată reține acești compuși și este considerată mai sigură pentru inimă. Totuși, consumul moderat de cafea, mai ales naturală și fără zahăr în exces, rămâne asociat cu un risc mai mic de boli, potrivit 20minutos.es.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @chevanon
Cafeaua are mai multe beneficii pentru sănătate atunci când este consumată cu moderație (1–3 cești pe zi, fără adaosuri nocive).
Stimulează sistemul nervos
Cafeaua este cunoscută pentru efectul cofeinei, care acționează asupra sistemului nervos central. Ea blochează adenozina – o substanță chimică ce provoacă somnolență – și astfel crește nivelul de vigilență, îmbunătățind concentrarea, memoria de scurtă durată și performanțele mentale. Mulți oameni o folosesc dimineața sau înainte de activități solicitante.
Accelerează metabolismul
Cofeina stimulează termogeneza, adică producerea de căldură în organism, ceea ce poate duce la o creștere temporară a ratei metabolice. De asemenea, activează sistemul nervos simpatic, ceea ce poate duce la mobilizarea grăsimilor din țesutul adipos. Acesta este unul dintre motivele pentru care cafeaua este un ingredient comun în suplimentele pentru slăbit sau energie.
Reduce riscul unor boli cronice
Consumul regulat de cafea a fost asociat cu o incidență mai mică a unor boli precum diabetul de tip 2, probabil datorită efectelor ei asupra sensibilității la insulină și a proceselor inflamatorii. În cazul bolii Parkinson, cafeaua pare să aibă un efect neuroprotector, reducând riscul de apariție. De asemenea, mai multe studii au arătat că cei care beau cafea au un risc mai scăzut de ciroză hepatică, în special dacă au consum de alcool, și un risc redus de cancer hepatic.
Conține antioxidanți
Cafeaua este una dintre cele mai bogate surse de antioxidanți din dieta occidentală, chiar mai mult decât unele fructe și legume. Acești compuși ajută la combaterea radicalilor liberi, reduc inflamația cronică și susțin sănătatea celulelor. Polifenolii și acizii clorogenici din cafea au efecte benefice asupra sănătății inimii, vaselor de sânge și sistemului imunitar.
Poate îmbunătăți performanța fizică
Prin stimularea eliberării adrenalinei, cofeina crește capacitatea organismului de a face față efortului. În același timp, stimulează eliberarea acizilor grași din rezervele de grăsime, oferind mai mult „combustibil” pentru mușchi în timpul activității fizice. Acesta este motivul pentru care mulți sportivi consumă cafea cu 30–60 de minute înainte de antrenamente.
Poate avea efect antidepresiv
Cercetările au arătat o corelație între consumul moderat de cafea și un risc mai scăzut de depresie. Se crede că aceasta se datorează influenței cofeinei asupra neurotransmițătorilor precum dopamina și serotonina, care sunt implicați în reglarea stării de spirit.