
ad head
Situația economică din România este tot mai incertă. În culisele economiilor țării, BNR încearcă să mențină țara pe linia de plutire și se pregătește, în același timp, de noi...
ad after description
Banca Națională a României a cheltuit, luni, 2 miliarde de euro, pentru a menține stabil cursul leu - euro, scrie G4Media, citând surse. Turbulențele pe piața monetară au venit imediat după primul tur al alegerilor prezidențiale, organizat duminică, 4 mai. Presiunea asupra leului a început de luni dimineață și s-a intensificat la orele amiezii, conform sursei citate, când tot mai mulți investitori și-au pus la adăpost depozitele, prin schimbul valutar, în euro.
La Antena 3 CNN, Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, a confirmat situația sensibilă în care ne aflăm, asigurând că ”Banca Națională încearcă să găsească un optim în condițiile în care trebuie atrasă lichiditatea din piață, iar dobânzile vor crește. Este ceea ce ne preocupă acum, să găsim un optim între toate aceste elemente, așa încât să temperăm eventualele șocuri care pot apărea”. Întrebat dacă să ne așteptăm la modificări la ROBOR în perioada următoare, Dan Suciu a răspuns: ”Cu siguranță vor fi modificări la ROBOR. Sperăm și încercăm să găsim optimul ca aceste modificări care au loc pe casa valutară și pe cea a dobânzilor să nu fie semnificative”.
Cristian Năsulea, profesor de economie mondială, a intervenit pentru Antena 3 CNN, explicând care este semnalul BNR: ”Avem, pe de-o parte, un semnal normal, dat de piața de capital, de bursă, care vine în momentul în care au existat evoluții surprinzătoare. Dincolo de asta, există un fond al îngrijorării legat de modul în care ar putea să arate o președinție George Simion cu un prim-ministru despre care nu știm foarte multe, nu știm care este direcția pe care ar urma să o apuce țara. Din cauza acestui scenariu, (...) avem aceste evoluții pe care le vedem deja. Cele mai importante țin de dobânda în creștere pentru datoria publică a țării noastre. (...) Este îngrijorătoare chestiunea legată de cursul de schimb leu - euro, extrem de stabil pentru o foarte lungă perioadă de timp. Pierderea acestei stabilități ar urma să aibă consecințe grave”.
Năsulea a explicat că, pentru români, instabilitatea cursului de schimb ar înseamna ”o scumpire extremă a dobânzilor”. În plus, devalorizarea leului în raport cu euro ”ar arunca în haos toată piața imobiliară, ar crea probleme majore pentru creditele românilor”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
ad footer