
ad head
Adrian Negrescu, analist economic, a vorbit despre proiectul Neptun Deep și plafonarea prețului la gaze.
ad after description
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat luni că „Tribunalul București a făcut dreptate“, iar proiectul „Neptun Deep merge mai departe“, după ce Greenpeace și alte ONG-uri de mediu au încercat să blocheze proiectul. Acum, Greenpeace a fost obligată să plătească 80.000 lei dezvoltatorilor Romgaz și OMV Petrom.
„Proiectul Neptun Deep devine extrem de important în contextul în care vom liberaliza piața gazelor, probabil de luna viitoare. Asta înseamnă că prețurile vor crește! De asemenea, devine important din prisma accesului la resurse. În momentul de față importăm foarte multe gaze, pentru că nu avem destule pentru consum, mai ales în perioadele reci.
Și nu sunt consumate de economie, cum era acum mai mulți ani, de exemplu, pentru că am distrus mare parte din combinatele de îngrășăminte sau alte instituții care consumau gaze la nivel industrial. Din punctul meu de vedere, proiectul Neptun Deep ne va asigura independența energetică, mai ales pe zona de gaze, și ne va asigura un produs de export esențial pentru dezvoltarea economică în viitor.
Europa nu va renunța la gaz așa de ușor, pentru că este absurd să zici că treci de la gaze, la energie electrică sau alte tipuri de combustibil, când nu ai, practic, o industrie adaptată atât de repede unor asemenea transformări economice. Gazele vor reprezenta principala noastră marfă de export în orizontul următorilor 15 ani, iar asta ne va aduce câștiguri semnificative în țară, care ne vor avantaja.
Dacă și prețul de intrare pe piața internă va fi mai mic decât cel care este în momentul de față, asta va însemna un plus pentru economia românească, dar rămâne de văzut dacă se va întâmpla acest lucru. Și în momentul de față, cu toate că noi producem mare parte din gaz aici în țară, noi avem prețuri occidentale în loc să avem prețuri mai mici care să avantajeze companiile românești“, a explicat Adrian Negrescu.
De asemenea, analistul economic a explicat și de ce plafonarea prețului la energie din ultimii ani a dus România într-o zonă de impredictibilitate economică, iar în momentul în care piața va fi liberalizată, vor ieși la lumină adevăratele probleme.
„Plafonarea a fost o prostie fără margini, a venit în context electoral, a fost aplicată absolut aberant de guvernele din ultimii ani, și a dus din păcate economia românească într-o zonă de impredictibilitate economică și de multiple șocuri economice. Gândiți-vă ce șoc va reprezenta pentru economia românească, creșterea prețului la energie, de la un leu pe kilowatt, cât este acum pentru agenții economici, la 1,3 - 1,5 sau chiar peste 2. Am văzut chiar și oferte de 8 lei pentru agenții economici.
Orice plafonare de acest tip nu face altceva decât să ascundă sub preș problemele reale ale economiei și să genereze, în momentul în care piața e liberalizată, multiple efecte negative“, a mai zis Adrian Negrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
ad footer