
ad head
Guvernul României pregătește o ajustare fiscală cu impact direct în buzunarele cetățenilor: cota standard a TVA ar putea fi majorată de la 19% la 21% începând cu vara anului 2025. Deși măsura nu va intra...
ad after description
Executivul de la București plănuiește majorarea cotei standard de TVA de la 19% la 21%, însă aplicarea noii măsuri nu va fi instantanee, ci va respecta regulile de stabilitate fiscală, care impun un termen de adaptare pentru mediul economic. Estimările autorităților arată că această ajustare ar putea aduce un plus de aproximativ 6,3 miliarde de lei în visteria statului, doar în a doua jumătate a anului 2025.
Pe fondul unor presiuni tot mai mari din partea Uniunii Europene pentru reforme fiscale și echilibru bugetar, România încearcă să demonstreze că poate respecta angajamentele asumate. Ministerul Finanțelor și ANAF au stabilit un obiectiv clar: creșterea veniturilor statului cu circa 24 de miliarde de lei în anul 2025, fără a modifica nivelul cheltuielilor publice în raport cu anul anterior. Pentru a atinge această țintă, guvernul se va baza pe o colectare mai riguroasă a taxelor și pe ajustări fiscale, inclusiv majorări de impozite.
Însă execuția bugetară actuală arată deja primele semnale de alarmă. În primele trei luni din 2025, deficitul bugetar a crescut la 44 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă 2,3% din PIB. Spre comparație, în aceeași perioadă din 2024, deficitul fusese de 2,06% din PIB. Acest dezechilibru reflectă o dinamică în care cheltuielile cresc mai rapid decât veniturile, complicând obiectivul de redresare fiscală.
La nivelul întregului an 2024, statul român a înregistrat un deficit de 8,65% din PIB, conform metodologiei cash, echivalentul a peste 152 de miliarde de lei. Dacă ne uităm prin lentila metodologiei europene ESA, cifra urcă la 9,3% din PIB, accentuând vulnerabilitățile din gestionarea fondurilor publice.
Dacă noile cote propuse vor fi adoptate – 21% cota standard, 11% pentru anumite bunuri și servicii și 7% pentru altele – și se presupune o distribuție egală a încasărilor pe parcursul anului, atunci efectele financiare s-ar simți doar în a doua parte a lui 2025. În acest scenariu, statul ar încasa în plus aproximativ 6,3 miliarde de lei până la finalul anului.
În prezent, sistemul de TVA din România funcționează astfel:
19% este cota generală aplicabilă majorității produselor și serviciilor;
9% se aplică alimentelor, medicamentelor, serviciilor hoteliere, apei potabile și restaurantelor (cu excepții);
5% este rezervată pentru cărți, publicații, manuale școlare și anumite locuințe.
Modificarea acestor cote nu poate fi făcută arbitrar sau peste noapte. Legislația în vigoare, alături de jurisprudența Curții Constituționale, stipulează că orice schimbare de taxe trebuie să respecte principiul predictibilității. Chiar dacă o lege permite teoretic intrarea în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, în practică se impune un termen de tranziție – cel mai frecvent de 30, 90 sau 180 de zile – pentru ca mediul economic să poată adapta procesele fiscale și comerciale. Măsurile care ignoră acest interval sunt considerate neconstituționale, conform România TV.
CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să facă românii care au bani puși deoparte în lei, conform lui Adrian Negrescu / video
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
ad footer