€ 4.9756
|
$ 4.5791
|

ad head

Dan Suciu (BNR), după căderea leului: E o depreciere mică. Am depășit un prag psihologic și emoția e mare

scenariul-de-groaza-care-ar-putea-urma-alegerilor-din-18-mai--avertismentele-lansate-de-analistul-iancu-guda-si-dan-suciu_39199100 Foto: Pixabay

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a vorbit despre viitorul economic al României în contextul actual.

ad after description

Leul a trecut marți, 6 mai, printr-un nou episod de depreciere, declanșând emoții pe piața valutară după ce a fost depășit un prag psihologic important. În ciuda scăderii de aproximativ 2%, Banca Națională a României susține că situația este „gestionată adecvat”. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a atras atenția asupra tensiunilor deja existente pe piața valutară, menționând că BNR depune eforturi susținute pentru a menține stabilitatea.

„Este o presiune pe cursul valutar. A fost gestionată adecvat azi (marți, 6 mai n.r.). Deprecierea e totuși de numai două procente, e o depreciere mică. Am depășit un prag psihologic și emoția e mare, dar Banca Națională face tot ce poate pentru a nu pierde din mână o situație care dacă e pierdută din mână o dată mi-e greu să cred că o mai prindem înapoi”, a declarat Dan Suciu, marți seara, la Antena 3 CNN.

Dan Suciu, BNR: Orice decizie economică de schimbare a mersului acestei țări va da peste cap economia

 

În continuare, Suciu a subliniat caracterul fragil al economiei românești în această perioadă.

„E o perioadă de tensiune, presiune, în care trebuie să fim activi și care s-a concretizat în urma unor crize suprapuse, o criză politică și o situație economică dificilă chiar de dinainte. E evident că România s-a bazat pe intrări de capital. Au venit din fonduri europene, investiții străine. Dacă cineva decide că n-are nevoie de fonduri europene, că trebuie să facă naționalizări sau alte năzbâtii economice evident că acest flux de bani care ține România în viață se va opri. Deja avem sincope. Orice decizie economică de schimbare a mersului acestei țări va da peste cap economia țării. Va fi un impact negativ. O criză politică prelungită nu face decât să accentueze o criză economică și așa complicată”, a mai spus purtătorul de cuvânt al BNR.

El a atras atenția și asupra riscurilor privind încrederea investitorilor, în cazul în care instabilitatea politică persistă: „O criză politică prelungită creează instabilitate, investitorii se îndepărtează de România, retragerile de fonduri ar putea crește și alte intrări de bani nu vor mai veni. Atunci statul român e dependent fundamental de o finanțare pe termen scurt și lung atât din surse interne, dar și externe. Totul depinde de deciziile politicienilor”.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

ad footer

x close