
ad head
Românii s-ar putea confrunta în curând cu măriri de taxe, avertizează Eugen Rădulescu, consilier în cadrul Băncii Naționale a României.
ad after description
Eugen Rădulescu, consilier în cadrul Băncii Naționale a României, a atras atenția că instabilitatea politică poate submina încrederea investitorilor și poate provoca fluctuații majore pe piețele financiare.
„Piața este tensionată în sensul că am avut această depreciere de peste 2% în 2 zile. Ceea ce la noi nu prea s-a întâmplat. Nu s-a întâmplat deloc, în timp ce, prin țări vecine ca Ungaria sau Polonia, aceste lucruri sunt oarecum curente. Mișcări de 2 procente într-o singură zi... Sunt lucruri obișnuite.
De aceea, în momentul de față piața-și caută un echilibru. Să vedem când și-l va găsi și la ce nivel. Cauzele deprecierii sunt: de ordin fundamental – deficitul bugetar care este foarte ridicat și care trebuie restrâns, iar acest lucru nu se poate realiza fără să avem un guvern cu depline funcțiuni și un parlament care să-l susțină;
Avem o politică destul de tensionată ca urmare a faptului că avem, în momentul de față, și președinte interimar, și premier, dar și președinte de Senat interimar”, a declarat Eugen Rădulescu, la Digi24.
Eugen Rădulescu a mai subliniat că, având în vedere deficitul bugetar extrem de mare, care ajunge la 10% din PIB, este aproape imposibil să se evite majorarea taxelor după instalarea unui nou guvern.
„(...) În general, piețele financiare, piața de capital nu apreciază foarte mult insecuritatea. (...) Rezultatul nu poate fi decât multă nervozitate pe piață. Banca Națională a României nu a cheltuit 2 miliarde de euro pentru a menține leul stabil. BNR a cheltuit niște bani pentru a menține leul fără o depreciere foarte rapidă, dar nu de această magnitudine.
(...) În momentul de față, suntem în pragul de a fi coborâți în categoria nerecomandată investițiilor (junk), ce ar fi extrem de rău pentru capacitatea noastră de a ne finanța datoria pe care o avem, în condiții acceptabile. (...) Despre deficitul bugetar vorbim de vreo 3 ani încoace. De fiecare dată, analiștii economici, inclusiv eu, au atras atenția asupra faptului că ne îndreptăm către un zid foarte rău, cu mare viteză. (...) Deficitul la care am ajuns, care ajunge la 10% din PIB, este infernal de mare. Mă tem că nu se pot evita măriri de taxe după instalarea noului Guvern”, a mai punctat Eugen Rădulescu.
Citește și: Dan Suciu (BNR), după căderea leului: E o depreciere mică. Am depășit un prag psihologic și emoția e mare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
ad footer