€ 4.9756
|
$ 4.5791
|

Exclusiv Dacă rușii vor să atace România, se pot uita la TVR

tvr-dezbatere_61277200 TVR

Într-o dezbatere prezidențială transmisă în direct la TVR, lui Crin Antonescu i s-a cerut să răspundă detaliat la o ipoteză de invazie rusă în Republica Moldova și la reacția României.

O jurnalistă TVR a formulat scenariul: „În scenariul unei invazii ruse în Republica Moldova, Maia Sandu solicită sprijin armat din partea României. Comandamentul suprem al Forțelor Aliate din Europa transmite Bucureștiului mesajul că România, în calitate de stat NATO, nu poate interveni. În aceste condiții, dumneavoastră, ca președinte, ce măsuri ați lua?”

 

Crin Antonescu a fost conștient că nu e locul pentru detalii strategice. El a oferit un răspuns atent dozat, evitând să intre în detalii sensibile, conștient probabil că astfel de scenarii nu ar trebui dezvoltate public, mai ales în contextul unei posibile amenințări externe. A fost vizibil atent să nu ofere „planul pe tavă” rușilor. Crin Antonescu a preferat un răspuns general. Unele lucruri nu se discută la TVR... când s-ar putea uita și rușii, a zis jurnalistul Val Vâlcu.

 

„În condiţiile exact pe care dumneavoastră mi le-aţi dat, evident convoc în calitate de preşedinte Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, contactez toţi aliaţii noştri importanţi în interiorul NATO şi, evident, partenerul strategic din Statele Unite şi tot ceea ce pot să fac ca preşedinte al României pentru cei din Republica Moldova, pentru preşedintele Maia Sandu, pentru că asta este ipoteza pe care mi-aţi spus-o, pentru autorităţile de acolo şi ce este în măsură România să facă drept sprijin, fac”, a spus Crin Antonescu.

El a explicat că, pentru a nu ajunge într-o asemenea situaţie, România să discute și despre garanții de securitate pentru Republica Moldova.

„Bineînţeles că alte măsuri în faţa unei invazii faţă de o ţară terţă care nu e în NATO vor fi sincronizate, discutate, corelate cu partenerii din NATO. E foarte important însă ca până atunci, spre a nu ajunge într-o asemenea situaţie, România să discute la pachet cu chestiunea garanţiilor de securitate pentru Ucraina şi garanţii de securitate directe sau indirecte pentru Republica Moldova, pentru că garanţiile de securitate pentru Republica Moldova sunt extrem de importante ca garanţii de securitate indirecte şi pentru România”, a spus Crin Antonescu.

Apoi, jurnalista a întrebat insistent „dacă am putea livra arme pentru Republica Moldova”.

 

Crin Antonescu: „Nu putem discuta despre o asemenea ipoteză. Ar trebui să avem mai multe date concrete și sper să nu le avem niciodată pe o asemenea situație”.

 

Scenariile de război trebuie făcute în cabinete militare sau în documente clasificate. Dar când sunt expuse public, în direct, la solicitarea jurnalistei TVR, ele devin muniție și pentru adversari. Asemenea întrebări ar trebui puse cu prudență: dacă rușii vor să știe cum reacționează România la un atac, trebuie doar să se uite la TVR.

 

x close