€ 4.9756
|
$ 4.5791
|

Orașul unde Carol I a vrut să construiască prima dată Peleșul. Locuitorii regretă până azi încăpățânarea înaintașilor lor de a nu vinde teren regelui

peles-2_68273500

Castelul Peleș se află în stațiunea montană Sinaia din județul Prahova. Acesta a fost construit între 1873 și 1914 la inițiativa Regelui Carol 1 al României. Scopul castelului a fost acela de a servi ca reședință de vară pentru Familia Regală.

Din punct de vedere arhitectural, castelul Peleș combină stiluri diferite, precum neo-renascentist german, gotic și baroc. Peleșul este un exemplu remarcabil al rafinamentului și al influențelor vest-europene din acea epocă. Interiorul este la fel de impresionant, cu săli somptuoase decorate cu lemn sculptat, vitralii colorate și mobilier de lux.

De asemenea, Peleșul a fost primul castel electrificat din Europa și a fost dotat cu cele mai moderne tehnologii pentru vremurile repsective. Castelul dispunea încă din secolul al XIX-lea de încălzire centrală și lifturi.

În prezent, castelul funcționează ca muzeu și atrage anual sute de mii de vizitatori din întreaga lume, fiind o veritabilă bijuterie arhitecturală și o mărturie a istoriei monarhiei române. Situat într-un cadru natural deosebit, la poalele Munților Bucegi, Castelul Peleș este nu doar un simbol cultural, ci și o destinație turistică de top în România.

Locul unde Regele Carol I a vrut să construiască Peleșul

 

Anterior variantei Sinaia, Regele Carol I a fost atras de o altă zonă pitorească a vechiului Regat. E vorba de fostul județ istoric Muscel, mai precis orașul Câmpulung, localitatea cu cel mai curat aer din țară la acea vreme, potrivit Historia.

Numai că, țăranii din nordul Muscelului au refuzat să-și vândă pământurile iar Regele Carol, care la acea vreme era domnitor, le-a respectat decizia și și-a îndreptat atenția către valea Prahovei. Incidentul a rămas în memoria colectivă a muscelenilor, iar locuitorii din Câmpulung regretă și azi decizia înaintașilor lor.

Carol I a ales la acea vreme mai multe locuri, iar în fruntea listei de preferințe se afla Muscelul, zona având condiţii optime pentru a se construi castelul dorit.

Moșnenii însă, erau organizaţi în obşti, colectivităţi de proprietari extrem de rigide, una dintre vechile cutume, respectată sub jurământ, fiind aceea de a nu se vinde niciodată pământ străinilor, nici măcar domnitorului. Aşa că, spre surprinderea generală, încăpăţânaţii moşneni, mare parte dintre ei ţărani neştiutori de carte, nu au reuşit să judece dincolo de tradiţie şi de interesul lor imediat şi au refuzat tranzacţia în aur pe care domnitorul era dispus să o încheie.

Potrivit documentelor din epoca respectivă, locul unde urma să se construiască Peleșul trebuia să fie sub dealul Flămânda, unde se află una dintre cele mai cunoscute biserici din oraș. Pe acel amplasament a fost construită mai târziua Școala Normală Carol I, actualul Colegiu Național Pedagogic Carol I.

x close