
ad head
Guvernul unei țări europene permite servirea cărnii de urs în restaurante, cu condiția ca animalele să fi fost vânate legal și să respecte normele sanitare.
ad after description
Guvernul slovac a anunțat că va pune la dispoziția restaurantelor carnea urșilor uciși în mod legal, după ce a aprobat sacrificarea a 350 de urși întrucât aceștia reprezintă un pericol pentru populație, relatează miercuri agenția EFE.
„De acum înainte, dacă sunt eliminate exemplarele problematice, și dacă pot fi folosite pentru consum, acestea vor fi oferite unităților de alimentație publică”, a scris pe Facebook secretarul de stat slovac pentru Mediu, Filip Kuffa.
„Vom oferi fiecare exemplar capturat care îndeplinește condițiile pentru consum. De ce? Întrucât carnea de urs este comestibilă”, a explicat același oficial.
Totuși, pentru comercializarea cărnii de urs brun, animal protejat în Europa pentru că este considerat specie amenințată, va fi necesară obținerea unui certificat de excepție.
„Oricine dorește să vândă (carne de urs brun) sau să ofere preparate din aceasta trebuie să obțină certificatul denumit CITES”, certificat ce va garanta că produsul provine de la animale vânate legal și că este lipsit de boli precum trichineloza, a explicat secretarul de stat.
De la un urs de 160 de kilograme pot fi obținute aproximativ 80 de kilograme de carne, din care se pot prepara fripturi sau tocănițe. Grăsimea de urs poate fi de asemenea folosită la gătit sau în unguente medicinale.
Măsura anunțată de guvernul slovac survine după ce a fost descoperit un restaurant în munții Tatra care servea ilegal preparate din carne de urs. Această unitate și administratorul parcului natural unde erau vânați urșii au primit amenzi.
Guvernul slovac a autorizat în aprilie anul trecut uciderea a 350 de urși bruni, după ce a declarat stare de urgență în toată țara în urma unui atac soldat cu decesul unui bărbat în vârstă de 59 de ani, ultimul dintr-o serie de atacuri ale urșilor, unele fatale.
Populația de urși în Slovacia este estimată la aproximativ 1.200 de exemplare. Scăparea de sub control a creșterii numărului urșilor concomitent cu degradarea habitatelor naturale sunt principalele cauze ale aparițiilor tot mai frecvent ale urșilor în zonele urbane, unde vin în căutarea hranei.
ONG-ul Greenpeace Slovacia și alte organizații de mediu au criticat dur decizia guvernului de la Bratislava de a sacrifica urși bruni, susținând că această decizie nu ține cont de dovezile științifice și pune în pericol conservarea biodiversității. Aceleași ONG-uri mai susțin că apariția acestor animale în zonele locuite survine adesea din cauza gestionării necorespunzătoare a deșeurilor și a alimentelor și că ar exista metode neletale și eficiente pentru a preveni incidentele, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
ad footer