
ad head
Sute de monede de aur, vechi de peste un secol și provenind din șapte țări, au fost descoperite întâmplător de doi drumeți.
ad after description
În timpul unei drumeții în Republica Cehă, doi bărbați au zărit o bucată a unei cutii de aluminiu ieșind din sol. Curioși, au deschis-o și au rămas surprinși să găsească sute de monede de aur. Continuând să exploreze zona, au descoperit și o cutie de fier care conținea diverse obiecte de valoare, realizate dintr-un metal galben.
Împreună, obiectele cântăresc peste 7 kilograme și ar putea valora până la 340.000 de dolari, potrivit Ruth Fraňková și Lörincz Tomáš de la Radio Prague International, citat de smithsonianmag.com.
Descoperirea a avut loc în luna februarie, în timpul unei drumeții în Munții Krkonoše, aproape de granița cu Polonia, în nordul Republicii Cehe. Cei doi bărbați au predat comoara Muzeului Boemiei de Est, unde arheologii o analizează.
Vojtěch Brádle, numismatul muzeului, a fost profund impresionat când a văzut tezaurul pentru prima dată. „Am rămas cu gura căscată,” a mărturisit el pentru site-ul de știri ceh Novinky.cz, citat de TVP World.
Cutia de aluminiu conținea în total 598 de monede, aranjate în 11 coloane ordonate și învelite în pânză neagră. Monedele proveneau din mai multe țări, inclusiv Franța, Turcia, Belgia, România, Italia și Rusia, potrivit Radio Prague International.
Monedele poartă inscripții datate între 1808 și 1915. Unele dintre ele prezintă și marcaje mici, cunoscute sub denumirea de contramărci, care sugerează că au fost reemise în anul 1921 într-o regiune a fostei Iugoslavii, cel mai probabil pe teritoriul actual al Serbiei și Bosniei și Herțegovinei, potrivit lui Richard Whiddington de la Artnet.
Cutia de fier conținea și 16 etuiuri pentru țigări, 10 brățări, o geantă din plasă metalică, un pieptene, un lanț cu o cheie și o pudrieră.
Cercetătorii susțin că este posibil ca tezaurul să fi aparținut unuia dintre sutele de mii de evrei și cehi care au fugit din calea persecuțiilor naziste după anexarea regiunii în anii 1930. O altă ipoteză este că ar fi fost ascuns de naziști spre sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Indiferent de motive, cercetătorii suspectează că obiectele au fost ascunse pentru valoarea aurului: „Clar nu era vorba despre valoarea nominală a monedelor. Nu conta ce puteai cumpăra cu ele. Erau ascunse intenționat pentru că erau din metal prețios”, a punctat numismatul muzeului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
ad footer